Trenutno čitaš
7 savjeta za uređenje koji će vaš dom učiniti savremenijim

7 savjeta za uređenje koji će vaš dom učiniti savremenijim

Imati dom vrhunskog izgleda može biti teško, pogotovo ako ne možeš odjednom investirati u uređenje. Srećom, postoje trikovi uz koje možeš dobiti savremeni izgled o kojem sanjaš bez mnogo truda. Uz ovih nekoliko promjena koje ćeš primijeniti u svom domu, možeš učiniti da tvoj prostor izgleda osvježen kao da su ga uredili profesionalni dizajneri enterijera. Uz ovih sedam savjeta za uređenje, dobićeš prozračan enterijer koji će bez obzira na trendove koji se mijenjaju dugo ostati moderan i odavati utisak da se radi o velikom i luksuznom prostoru.

Minimalistički dizajn enterijera

Riješite se svega što predstavlja višak. Uklonite ogroman tepih koji se proteže od zida do zida i neka podovi zablistaju. Uklonite golemu komodu koja ničemu ne služi. Promišljeno uređen i bez nereda, moderan enterijer uključuje ravne linije, geometriju, funkcionalan namještaj i čistu, neutralnu paletu. Neka manje bude više.

Prvi savjet kako da tvoj dom izgleda elegantno i savremeno je zapravo i najpristupačniji. Sve što trebaš učiniti je raščistiti svoj dom. Takođe očisti i svoje prozore te ih oslobodi teških zavjesa i zastora — omogući prirodnom osvjetljenju da ispuni sobu čineći je svijetlom i ugodnom. Ne samo da ćeš se osjećati bolje u svom domu, već će to omogućiti ostalim elementima kao što su jastučići, boje, rasvjeta i podovi da se istinski istaknu.

Žaluzine umjesto starih roletni

Na prvi pogled izgleda da za ovakvu promjenu treba veći proračun, ali ova će se investicija isplatiti na duže staze. Umjesto zastarijelih roletni, vanjske žaluzine će podići enterijer na viši nivo. Ova vrsta aluminijskih sjenila su najsofisticiranija zaštita od sunca koju sve više ljudi odabira u slučaju gradnje ili renoviranja zbog luksuzne estetike i jednostavnosti. Stabilne su i pouzdane u slučaju jakog UV zračenja, vjetra, kiše, snijega ili provale.

Sami regulišemo ugao letvica tako da zasjenjujemo i usmjeravamo sunčevu toplinu, pa su stoga i energetski učinkovito rješenje.

Foto: pexels
Nemoj se plašiti jarkih boja

Savremene enterijere ne karakterišu samo neutralne boje. Baš suprotno! Neka ti crna i bijela budu baza, a njih neka slijedi neka zemljana boja ili siva nijansa. Uz sve to dodaj neku potpuno jarku boju poput zelene ili žute. Takve boje neka se nađu samo u detaljima – na velikoj apstraktnoj slici na zidu koji namjeravaš akcentovati ili u dekoru poput vaza, svijeća i skulptura na policama. Uvijek se možeš opredijeliti za sofu ili jastučiće u nekoj boji koja privlači pažnju.

Obična sobna vrata zamijeni kliznim vratima

Klizna vrata mogu se naći u raznim oblicima i ne predstavljaju pretjeran izdatak. Moderni, tanki klizni sastavi sa skrivenim mehanizmima koji izgledaju lijepo i uredno inspirisani su japanskim tradicionalnim vratima, koja se savršeno daju uklopiti uz minimalističke domove. Klizna vrata mogu biti drvena ili od plastike, a u obzir dolazi i stakloplastika. Klizna vrata kakva se nalaze u starim ambarima ili industrijskim objektima takođe će imati snažan učinak kada ih postaviš u dnevnu sobu. Odlično će se stopiti uz enterijer, a istovremeno ga fizički odvojiti i zadržati vizuelnu komunikaciju između prostorija.

Foto: pexels
Neka tvoja terasa bude dodatna soba

Balkon je nekako uvijek prostor koji zanemarujemo jer je vani i ne vidi se na prvi pogled pri ulasku u kuću. Zašto ne bismo uredili terasu tako da nam je ugodno sjediti i piti jutarnju i popodnevnu kafu, pa čak i raditi na njoj kada vremenski uslovi to dozvoljavaju? I ovdje važi pravilo: riješite se bespotrebnih stvari koje čuvate na terasi.

Sklopivi sto, šareni vanjski tepih, ukrasne sijalice, perforirani lampioni, jastučići i mnogo biljaka garantuju šarm i najmanjim vanjskim prostorima. Iskoristi svaki centimetar terase, a u tome ti mogu pomoći i vanjske podne obloge koje su jednostavne za održavanje, a veoma lijepo izgledaju. Uživaj u ovoj transformaciji i neka tvoja terasa postane mala oaza mira.

Staklo je sinonim za savremeni dom

Staklenim pregradama zadržaćeš razgraničenje prostorija u domu. Staklene stijene uklopiće se u različite dijelove stana, a upotrebom staklenih zidova umjesto pravih ući će više svjetlosti u svaki kutak kuće ili stana. Bilo da je u pitanju staklena pregrada u dnevnom boravku, ili staklena tuš kabina u kupatilu, staklo je savremena opcija koja pruža moderan izgled, jednostavnost i praktičnost.

Foto: pexels
Osvjetljenje će napraviti razliku

Zamjeni stari luster novim rasvjetnim tijelima bez mnogo izdataka. Ukoliko voliš eksperimentisati i obožavaš DIY projekat, postoji mnogo prijedloga kako napraviti rasvjetna tijela u ličnoj režiji  – stolne lampe sa abažurom od stare korpe, luster od užeta, furnira ili čak bubnja iz veš mašine.

Osim toga, sigurno je da umjesto jednog u prostoru imaš nekoliko različitih izvora svjetlosti, uključujući stolne i podne svjetiljke u cijelom domu kako bi se povećao elegantan osjećaj.

Dakle, malobrojni detalji koji su istovremeno i ključni. Bez suvišnog namještaja, potrebni su samo oni komadi koji te zaista nadopunjuju, a neka boje i rasvjeta budu ugodni. Oslobodi prostor od pregrada – dobrodošle su samo one klizne i od stakla. Uz ove savjete, prostor će biti ne samo moderniji nego i čišći i vizuelno veći.

Pročitaj

Autor teksta: Velibor Živkov

 

 

 

 

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum