Trenutno čitaš
Isprobaj 6 vježbi za poboljšanje fleksibilnosti

Isprobaj 6 vježbi za poboljšanje fleksibilnosti

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Jednostavan način istezanja može ti pomoći da poboljšaš svoju fleksibilnost i pokretljivost. Redovno istezanje spriječava bol i ukočenost u mišićima. Isprobaj 6 vježbi koje ti mogu pomoći u povećanju fleksibilnosti i cirkulacije, a samim tim dolazi i do bolje pokretljivosti tokom svakodnevnih aktivnosti.

Nizak iskorak
Foto: today.com

Počni u položaju daske. Spusti koljena na tlo i izvuci desnu nogu naprijed između ruku. Ostani nisko i stavi ruke na pod sa obje strane desnog stopala. Osjetićeš istezanje u kukovima i lijevom četveronožju. Zadrži 10 sekundi, a zatim promijeni stranu. Iz plank položaja spustite desno koljeno na strunjaču i zakorači lijevom nogom između ruku. Zadrži položaj 10 sekundi.

Nizak iskorak za istezanje tetive koljena
Foto: today.com

Iz položaja za niski iskorak, lagano se vrati na lijevo koljeno sa desnom nogom i dalje ispruženom. Ispravi desnu nogu tako da osjetiš istezanje iza desne noge i koljena. Zadrži 10 sekundi, a zatim promijeni stranu.

Mačka – Krava poza
Foto: today.com

Lezi na sve četiri, a zatim uvuci trbušne mišiće i izvij leđa prema gore, u pozu krave. U tom položaju ostani nekoliko sekundi, a zatim trbušne mišiće pritisni prema dole, izvijajući leđa u pozu mačke. Udahni, a izdahni šireći trbuh prema podu. Ruke treba da budu direktno ispod ramena, a koljena direktno ispod kukova.

Pas okrenut prema dolje
Foto: today.com

Počni u položaju daske. Ispruži stražnjicu prema stropu. Oblikuj “V” svojim tijelom sa petama koje sežu prema tlu. Savij jedno pa drugo koljeno. Zadrži istezanje pet udisaja.

Uvrtanje kičme
Foto: today.com

Lezi na leđa sa rukama ispruženim sa strane u “T” položaju i savijenim nogama u položaju stola. Okreni noge udesno, dopuštajući nogama da padnu prema tlu ili da se oslone na tlo. Pogledaj lijevo i zadržite tri udisaja. Promijeni stranu.

Pročitaj

Bočno istezanje u stojećem položaju
Foto: today.com
Foto: today.com

Stojeći sa skupljenim nogama, podigni desnu ruku pravo uvis. Drži lijevu ruku sa strane ili na boku. Savij se u struku prema lijevoj strani tako da osjetiš istezanje na desnoj strani struka. Vrati se u početni položaj i ponovi na drugoj strani.

Izvor: today.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum