Trenutno čitaš
Emocionalna zavisnost: 5 alarmantnih znakova koje ne smiješ zanemariti

Emocionalna zavisnost: 5 alarmantnih znakova koje ne smiješ zanemariti

emocionalna zavisnost

Emocionalna zavisnost u vezi može biti suptilna zamka koja nas neprimjetno uvlači, ostavljajući osjećaj kao da nas partner čini potpunima. Zaljubljivanje je jedno od najlepših osećanja koje postoji. Nervozni smo, leptirići u stomaku… Ali koliko god to zvučalo lijepo i skladno, može biti i opasno zbog zavisnosti od veze u koju nesvjesno upadnemo.

Istražili smo pet ključnih znakova koje možeš prepoznati i odrediti da li trebaš raditi na sebi i svojoj emocionalnoj nezavisnosti.

Gubitak vlastitih potreba

Kada tvoje vlastite potrebe i želje više ne izgledaju važne kao prije, to može biti znak emocionalne zavisnosti. Ako stalno prilagođavaš svoje želje partnerovima, čak i ako to znači potiskivanje vlastitih snova, vrijeme je da se zapitaš koliko gubiš sebe u vezi.

emocionalna zavisnost
Instagram/@lnnyblog

Zanemarivanje prijatelja

Emocionalno zavisne veze često dovode do zanemarivanja prijatelja. Ako primijetiš da se sve rjeđe viđaš s prijateljima ili čak da viđaš prijatelje svog partnera više nego svoje, to može biti znak da je previše fokusa samo na vezu i partnera.

Osjećaj praznine bez partnera

Kada partner nije prisutan, osjećaš se kao da ti nedostaje dio tebe. Ako se tvoj život čini nepotpunim bez tvog partnera i osjećaš se kao da život stoji na čekanju u odsustvu partnera, to je jasan znak emocionalne zavisnosti.

@munch.tr

Jednostrani trud

Ako primjećuješ da ulažeš više truda i energije u vezu nego tvoj partner, velike su mogućnosti emocionalne zavisnosti. Ravnoteža u trudu oko veze, ključna je za zdravu vezu, stoga obrati pažnju na simetriju u naporima.

Osjećaj vrijednosti vezan za partnera i njegovo mišljenje

Ako tvoje samopoštovanje i osjećaj vrijednosti zavise o odobrenju i ljubavi partnera, to može biti znak dublje emocionalne zavisnosti. Važno je imati zdrav odnos sa sobom i ne osjećati se manje vrijednim ako partner ne ispunjava sve tvoje potrebe za validacijom.

emocionalna zavisnost
@women_with_style

Kako izbjeći emocionalnu zavisnost i vratiti se sebi?

Jednom kada shvatiš da se tvoj fokus tiho i potajno udaljio od tvojih potreba, vrijeme je da preduzmeš akciju. Ova tri koraka će ti pomoći da se oslobodiš emocionalne zavisnosti.

Pročitaj
teorija tri ljubavi

Osvijesti svoje želje i potrebe

Često gubimo iz vida svoju ličnost, a samim tim i svoje želje kada smo emocionalno zavisni. Zato dobro pogledaj šta zapravo želiš od života, koje snove želiš da ostvariš i šta te definiše. Uvijek možeš odvojiti vrijeme za ovo i zapisati svoje misli kao neku vrstu rituala. Na ovaj način ćeš zagarantovano ponovo pronaći sebe i znati na šta želiš da se fokusiraš u budućnosti.

emocionalna zavisnost
@stefanzweigtr

Preispitaj svoj način razmišljanja i svoja uvjerenja

Vjerovanja su duboko ukorijenjena u nama i određuju kako procjenjujemo stvari i razmišljamo o sebi. U emocionalno zavisnoj vezi, brzo prihvatamo ideju da ne vrijedimo ništa bez druge osobe. Možda ste to vjerovanje naučili od svojih roditelja kao dijete i sada ga primjenjujete u svom sadašnjem životu. Najbolje je napraviti neku vrstu resetovanja i raditi na boljem načinu razmišljanja uz pomoć zdravih uvjerenja.

Izgradi svoje društveno okruženje (opet)

Naše društveno okruženje govori mnogo o tome ko smo. Ako shvatiš da u posljednje vrijeme ne cijeniš dovoljno svoj krug prijatelja, sada je pravo vrijeme da nešto poduzmeš. Možda će ti trebati malo više vremena da popraviš svoje prijateljstvo, ali se isplati. Takođe nikada nije kasno za uspostavljanje novih kontakata. Ovo je jedini način da osiguraš da se tvoj društveni život ne vrti samo oko partnera.

Naslovna fotografija: women_with_style

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum