Trenutno čitaš
7 razloga zašto je preskakanje vijače odličan trening

7 razloga zašto je preskakanje vijače odličan trening

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Preskakanje užeta ili vijače ne samo da je zabavan, pristupačan, dinamičan, zanimljiv, jeftin i lako prenosiv oblik vježbanja, već ima i brojne prednosti za naše zdravlje i kondiciju. Evo 7 razloga zašto je preskakanje užeta ili vijače, tako dobar i efikasan trening…

Foto: Pexels

Poboljšava kardiovaskularnu kondiciju

Uže za skakanje bokseri već dugi niz godina, koriste kao oblik fantastičnog i efikasnog treninga, koji im pomaže poboljšati rad nogu, ojačati mišićnu masu, riješiti masne naslage i pojačati kondiciju u cijelom tijelu.

Preskakanje vijače uzrokovaće porast brzine otkucaja srca i disanja, slično kao da trčiš. Ako svakodnevno radiš minimum 10 minuta preskakanje vijače, poboljšavaš svoje kardiovaskularno zdravlje, regulišeš krvni pritisak i čuvaš svoje srce. Tijelo efikasnije koristi kisik i pročišćava se. Smanjuješ šanse za pojavu dijabetesa, ali i mnogih drugih oboljenja.

Foto: Pexels

Preskakanje užeta ili vijače je trening za cijelo tijelo

Preskakanje vijače je trening za cijelo tijelo, koji koristi mišiće stomaka za stabilizaciju tijela, noge za skakanje i ramena i ruke za okretanje užeta. Stoga pruža kompletan trening za cijelo tijelo. Povećava se tvoj tonus mišića, jača se mišićna masa, a salo se topi. Takođe, prednost je da se poslije ovakve vrste treninga, salo topi i kalorije se sagorijevaju, čak i kad odmaramo poslije treninga.

Poboljšava koordinaciju i motoričke sposobnosti

Preskakanje vijače, uključuje koordinaciju i ravnotežu tijela. Istraživanje je pokazalo, da poboljšava mobilnost tijela, koordinaciju pokreta i jača motoričke sposobnosti tijela i mozga. Samim tim, tijelo je bolje pripremljeno za eventualne povrede.

Foto: unsplash

Jača kosti

Preskakanje vijače uključuje udaranje o tlo pri svakom skoku. Ovi udarci o tlo uzrokuju da se naše kosti preoblikuju, kako bi ojačale i postale gušće, što je prednost u prevenciji bolesti kostiju. Manja je vjerovatnoća lomljenja, povrede kostiju ili pojave osteoporoze.

Povećava brzinu i izdržljivost ukoliko treneniraš nešto drugo ili trčiš

Pročitaj

Budući da preskakanje vijače zahtijeva brzo kretanje stopala i ruku, tu mišići vrše maksimalnu silu u kratkim intervalima, s ciljem povećanja snage. Sportisti jačaju svoju brzinu i snagu na svojim trenenizima, upravo preskakanjem vijače. To će ti pomoći i da brže i lakše trčiš.

Foto: unsplash

Ne troši ti mnogo vremena

Dovoljno je samo 10 do 20 minuta dnevno da preskačeš vijaču i da postigneš dobre efekte, da se preznojiš, da sagoriš masne naslage i kalorije, da ojačaš mišiće, da unaprijediš svoje zdravlje i kondiciju, ne moraš odvajati 2 sata vremena na trening.

Ne treba ti dodatna oprema i preskakanje užeta nije dosadno, zanimljivo je

Bitno je da uživaš u treningu, jer će ti inače brzo dosaditi, a preskakanje užeta nas ponekad vraća u djetinjstvo, pa je i zbog toga zanimljivije. Jeftino je, zabavno, zanimljivo, dinamično i možeš to da radiš bilo gdje, u kući, u dvorištu, u teretani, na livadi, u parku. Ne zahtijeva mnogo prostora, a vijaču poneseš svuda sa sobom u torbi ili ruksaku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum