Trenutno čitaš
7 razloga zašto Bali treba da bude tvoja sljedeća destinacija za putovanje

7 razloga zašto Bali treba da bude tvoja sljedeća destinacija za putovanje

Indonezija, koja se sastoji od hiljade ostrva između Indijskog i Tihog okeana, najveća je ostrvska država na svijetu. Iako je gusto naseljena, ovo je zemlja divljine i biološke raznolikosti. Živopisna priroda i kultura svake godine privlače milione posjetilaca, a pokrajina Bali je glavno turističko odredište Indonezije.

Iako je bezbroj razloga zbog kojih se trebamo zaputiti u Indoneziju, mi smo odabrali 7 zbog kojih će se Bali naći na vrhu naše liste dalekih putovanja.

Zemlja sunca, pijeska i mora

Posjeta indonezijskom arhipelagu nagrađuje putnike prekrasnim plažama dokle god pogled seže, a Bali ima neke od najljepših obala na svijetu. Od mirnih voda u kojima je jednostavno surfati na plaži Seminyak, preko plaže Padang Padang, istaknute u filmu Julije Roberts “Jedi, moli, voli”, pa do crnog vulkanskog pijeska plaže Keramas. Bez problema ćeš pronaći oazu tople vode koja odgovara tvojim željama i interesima.

Foto: Getty Images

Otkrij svoje blaženstvo

Nema lošeg vremena za posjetu tropskom Baliju jer je vrijeme konstantno toplo i vlažno tokom cijele godine, s prosječnom dnevnom temperaturom od oko 27 stepeni Celzijusa. Možeš naići jedino na kišnu ili suvu sezonu, a obje nude različita iskustva. Mnogi turisti radije ga posjećuju u sušnoj sezoni između maja i septembra, kada je nivo vlažnosti najniži.

Foto: Getty Images

Ostrvo hiljadu hramova

Hinduistički hramovi su svuda, oko većih društvenih područja, kao i unutar porodičnih naselja. Tanah Lot, Ulun Danu, Gunung Lebah i Goa Lawah vrijedi obići tokom posjete Baliju. Treba se pridržavati tradicionalne nošnje tokom posjete hramovima.

Foto: Getty Images

Bogata i dinamična umjetnost i kultura

Pogledaj plesno izvođenje u kojoj se priče izražavaju kroz živahne pokrete cijelog tijela koji koriste ruke, lice i stopala. Posjeta lokalnim festivalima Bali Spirit Festival, Ubud Food Festival, Bali Art Festival, Bali Kite Festival ili seoski hramski festival Odalan je nezaboravno iskustvo.

Foto: Getty Images

Pješačenje aktivnim vulkanom

Mount Batur, ili Gunung Batur, koji se nalazi zapadno od planine Agung, aktivni je vulkan na ostrvu koji doživljava erupcije svakih nekoliko godina. Aktivni planinari mogu se popeti na vrh za samo dva sata. Popularna je aktivnost rano planinarenje i stizanje na vrh u zoru.

Ako odlučiš da pješačenje do vrha nije za tebe, razmisli o posjeti lokalnom selu odakle možeš vidjeti planinu Batur. Selo Penelokan u Kintamaniju nudi posjetiocima prekrasna mjesta za razgledavanje i fotografisanje.

Ako postoji mogućnost aktivnosti ili nesigurnih uslova, odgodi planinarenje i uživaj u planini sa sigurnije udaljenosti. Pridržavaj se lokalnih pravila i propisa.

Pročitaj

Foto: Getty Images

Nezaobilazno ispijanje kafe

Indonezija, sa svojim toplim planinskim položajem duž ekvatora, proizvodi i izvozi velike količine kafe. Proizvodnja kafe na Baliju odvija se u planinskom području Kintamani, između dva aktivna vulkana, a uglavnom je uzgajaju mali lokalni poljoprivrednici. Po cijelom Baliju, na plantažama kafe u planinama i u kafićima oko naselja na plaži, možeš dobiti kvalitetnu šoljicu lokalne kafe.

Foto: Getty Images

Rižine terase

Riža je glavna namirnica na Baliju i glavni dio kulture. Terasasta rižina polja, okružena bujnom vegetacijom, poseban su prizor. Sistem navodnjavanja, koji se dijeli unutar zajednica kako bi se podržalo zdravlje polja, postoji vijekovima i domišljatost svega toga je prilično nevjerojatna. Rižine terase Tegallalang, Jatiluwih i Belimbing popularne su i vrijedi ih pogledati.

Foto: Getty Images

Naslovna fotografija: Oleksandr P

Izvor: forbes.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum