Trenutno čitaš
7 načina da postaneš bolji partner u vezi ili braku

7 načina da postaneš bolji partner u vezi ili braku

Porodični i bračni psihoterapeuti su podijelili svoje stručne savjete o nekim malim stvarima, koje mogu napraviti veliku razliku u vezi ili braku. U nastavku saznaj, šta je to što možeš da učiniš kako bi se unaprijedio tvoj odnos sa voljenom osobom, odnosno kako da postaneš bolji partner/partnerka.

Foto: Freepik

Pitaj svog partnera koji tvoji gestovi čine da se osjeća voljeno i sretno

“Razgovaraj sa svojim partnerom o raznim načinima, sitnicama, gestovima, koji znače partneru kako bi se osjećao/osjećala voljeno i sretno”, rekla je psihoterapeutkinja Brittany Bouffard. To može biti da uradiš nešto umjesto partnera, neku dnevnu obavezu u kući, da ga izmasiraš, napraviš omiljeni čaj, pustiš njegovu/njenu omiljenu pjesmu, možeš da kupiš knjigu, pozoveš u šetnju, da kupiš omiljeni slatkiš. Raspitaj se šta je to što tvoj partner najviše voli i obraduj ga nekim finim gestom. Možete i oboje kreirati listu sitnica, gestova, rituala koje oboje volite, pa da možete zajedno uživati.

Ako nešto obećaš partneru potrudi se da to i ostvariš

Svakako, svi povremeno nešto zaboravimo šta smo rekli ili obećali, ali ključno je nastojanje da budemo pouzdaniji, istrajniji i da se trudimo. Ako kažeš da ćeš se javiti kad dođeš kući s posla ili sa putovanja, obavezno ispuni to obećanje. Ako kažeš da ćeš obaviti nabavku namirnica ili platiti račune ili izvesti psa u šetnju, uradi to.  “Ako budeš dosljedna osoba i uradiš ono što kažeš i obećaš, to ima veliki efekat na vašu vezu, koristi podsjetnike ili alarme na telefonu, ako ne možeš nešto da zapamtiš, a obećaš partneru/partnerki da ćeš nešto uraditi za njega/nju”, poručuje bračna i porodična terapeutkinja Anabel Basulto. Čuli ste izreku “Djela govore više od riječi”, to je istinito kada su u pitanju odnosi.

Freepik

Izdvoji vrijeme za vlastitu brigu o sebi i dopusti i partneru/partnerki da ima vrijeme za sebe

U brizi o sebi nema ništa sebično. Ako odvojiš vrijeme za bilo kakve aktivnosti koje te čine ispunjenom, srećnijom, opuštenijom, zdravijom i kreativnijom osobom, to će ti pomoći da budeš sretnija i zadovoljnija osoba i u vezi ili braku. To može biti kafa sa prijateljem, meditacija, vježbanje, šetnja, čitanje knjige, gledanje filma, sjedenje u tišini, pisanje dnevnika, video call sa prijateljem, topla kupka, masaža, izležavanje i odmor, i slično. Odvoji vrijeme za vlastitu brigu o sebi, jer to je jedna od najboljih stvari, koje možeš učiniti za zdravu vezu. “Ako ne punimo vlastite “šoljice čaja”, prilično je nemoguće biti prisutna, zadovoljna, srećna, ispunjena osoba, koja može usrećiti i svog parnera/partnerku”, kaže njujorška psihologinja Melissa Robinson-Brown.

Nemoj se stalno žaliti i kukati i praviti dramu oko nebitnih sitnica

Pusti sve one nebitne sitnice oko kojih praviš dramu i nerviraš se, svađaš se bespotrebno sa partnerom. Primjer su sve one nebitne male stvari, koje nas ponekad iritiraju i idu nam na živce, ali to nije razlog za nesuglasice, konflikte i rasprave. Na primjer, zašto je partner ostavio otvorenu ladicu, zašto je ostavio šolju kafe na radnom stolu, zašto nije pospremljen krevet, itd. Zapitaj se vrijedi li se zaista žaliti na to. Ako nije, zatvori oči, duboko udahni i produži dalje. Ili ostavi to tako kako jeste i probaj da se smiriš ili nalijepi poruku pored tog predmeta, koji treba da se očisti, pospremi, skloni, složi, itd. Poruka može da bude duhovitog karaktera, sarkastičnog karaktera ili jednostavno kao ljubazna molba. Npr. “Značilo bi mi kada bi pospremio krevet”, ili “Volim kada je suđe sklonjeno sa radnih površina” ili “Molim te izbaci smeće”. Ne zaboravi da svi mi imamo svoje mane, niko nije savršen, ali kukanjem, žaljenjem i stalnim pridikama partneru/partnerku, nećeš postići nikakav efekat osim još većeg otpora, dakle probaj stvari preokrenuti i odabrati neposredniji i ljubazniji način za to.

Foto: Freepik

Isključi televizor i ponekad odloži telefon

Pročitaj
digitalni detoks, odmor

Možda često zajedno gledate Netflix serije i filmove na kauču, a da pritom uopšte ne razgovarate jedno sa drugim ili listate feed na društvenim mrežama, provjeravate mailove ili nosite laptop u krevet da radite, ali vam oboma ipak treba vrijeme za povezivanje, maženje, iskrene razgovore, bliskost, intimu, razgovor o dnevnim aktivnostima, željama, ciljevima, maštanjima, snovima. Treba vam kvalitetno vrijeme, koje ćete provesti zajedno. Dakle napravite ponekad oboje pauzu od telefona, tableta, televizora da budete više pristutni u sadašnjem trenutku vaše veze…

Vježbaj kako biti bolji slušalac u vezi

Priznaj, ponekad kada tvoj partner govori, tvoj um je negdje drugdje. Razmišljaš o nečem što trebaš uraditi za posao ili o onom što trebaš obaviti ili možda već formulilišeš svoj odgovor, na ono što partner govori ili pokušavaš pronaći rješenje problema, ali ono što partner/partnerka od tebe želi je samo da slušaš, pažljivo. “Jedna od najcjenjenijih stvari, koje možeš učiniti za svog partnera je da stvarno pažljivo i predano saslušaš, kada ti govori. Ovo je veoma efikasno, ne samo zbog toga što ostaješ prisutna osoba u datom trenutku i zapravo slušaš ono što je osoba rekla, već time pokazuješ povjerenje, bliskost, razumijevanje”, kaže psihologinja Melissa Robinson-Brown.

Uvijek se zahvali partneru/partnerki, “Hvala” znači mnogo

Kad si zadnji put istakao/istakla zahvalnost partneru? To može biti samo da izgovoriš “Hvala” i da zagrliš partnera, da napišeš par riječi zahvalnosti partneru na papirić, to može zahvalnost za neki fin gest partnera, za nešto što odradi za tebe, ali bitno je pokazati i istaknuti tu zahvalnost. To je zaista efektna promjena u vezi kada izgovarate ili napišete zahvalnost jedno drugom. Primjer “Hvala ti što misliš na mene, hvala ti što me voliš, hvala ti što si uz mene, hvala ti što si spremio kuću, hvala ti što si mi skuhala čaj, hvala ti što si to podijelio/podijelila sa mnom, hvala ti što me uvijek saslušaš, hvala ti što me razumiješ, itd”.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum