Trenutno čitaš
6 stvari koje tvoj pas ne treba da glođe

6 stvari koje tvoj pas ne treba da glođe

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

U osnovi, pseća usta ogroman su dio njegove sposobnosti za istraživanje svijeta i tumačenje osjećaja. Naš je posao osigurati da to rade na najsigurniji mogući način. Obavezno odaberi igračke za žvakanje za svog psa, koje su odobrene od strane veterinara i prilagođene dobi, veličini i razini predanosti tvog psa da uništava sve ono s čim dođe u kontakt. Ovo je 6 stvari, koje pas ne treba da glođe.

šta pas ne treba da glođe
Foto: unsplash

Kockice leda

Mislili smo da je bacanje kockica leda našem psu po vrućem danu u redu. Ali kockice leda (i komadići leda zimi) mogu stvoriti štetu na zubima i desnima našeg psa. Male pasmine su posebno izložene riziku od pucanja ili olabavljenja zuba, dok glođu led. Umjesto toga, pobrini se da tvoj pas ima dovoljno hladne vode u vrućim danima. Možeš probati i polu smrznute bobice voća ili smrznuti jogurt, umjesto leda.

Teniske loptice

Veterinari kažu da pretjerano žvakanje teniskih loptica, može uništiti caklinu na zubima psa. Zubna njega i oralna hirurgija životinja WellPets, dodaje da veliki psi s jakim čeljustima mogu zdrobiti teniske loptice, pretvarajući njihove manje dijelove u veliku opasnost od gušenja. Ona žuta dlaka koja prekriva tenisku lopticu? Crijevna noćna mora, ako to pas proguta. Igranje teniskom lopticom potpuno je u redu – samo izbjegavaj da puštaš psa da je grize nakon toga. Još bolje, pronađi loptu posebno dizajniranu za pse, a ne za sestre Williams.

sta pas ne smije da glodje
Foto: unsplash

Kuhane kosti

Vukovi glođu kosti, ali svog psa ne bi trebao/la da ostavljaš samog sa kuhanom kosti. One mogu da naprave veliku štetu, jer se lome i krhotine mogu da povrijede unutrašnjost psećih usta. Ne samo da bi ove krhotine mogle probiti desni, jezik ili obraze, već bi se mogle progutati i uništiti grlo ili crijeva tvog psa. Određene kosti se mogu zaglaviti u čeljusti psa, što zahtijeva operaciju i njihovo uklanjanje. Ni slučajno psu davati pileće kosti.

Koža

Koža je nezgodna jer može biti sigurna, ali nije uvijek sigurna. Humane Society savjetuje razgovor s veterinarom, prije kupovine bilo kakvih proizvoda od sirove kože. Nažalost, za velike pse s jakim čeljustima koža je dobra opcija, jer dugo traje i daje im nešto grubo za žvakanje, ali loša opcija jer su ti psi toliko jaki da mogu rastrgati sirovu kožu i slučajno progutati opasne komade.

Ako ti veterinar da zeleno svjetlo, obavezno nadgledaj svog psa dok grize svoju poslasticu od kože. Takođe, neki proizvodi od kože se izrađuju se sa sumnjivim sastojcima, poput industrijskih ostataka kože i krzna. Ako se proguta u velikim količinama, to može blokirati probavni sustav i stvoriti psu probleme sa želucem ili crijevima.

Pročitaj

psi
Foto: unsplash

Drveni štapovi

Svi smo vidjeli preslatke video zapise pasa, koji u šetnjama nose svoje omiljene štapiće. Nošenje je sjajno, žvakanje nije. Lako se cijepa, što znači da bi se pas mogao naći sa zalogajem sitnih krhotina. Gutanje oštrih krhotina drveta, nije dobro ni za unutrašnjost psa.

Kamenje

Kamenje je poput kockica leda, ali još gore. Zašto? Ne tope se niti pucaju, tako lako. Pustiti svog psa da glođe kamen je poput davanja karte u jednom pravcu za Grad slomljenih zuba. Neko kamenje je takođe savršene veličine da se zaglavi u grlu tvog psa, blokirajući zrak.

Izvor: purewow.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum