Trenutno čitaš
6 stvari koje trebaš znati o ulju jojobe

6 stvari koje trebaš znati o ulju jojobe

Jysk
Jysk

Prirodna ulja se vijekovima koriste u svim kulturama za održavanje meke i mladalačke kože koja prkosi starenju. Ulja mogu imati mnoge prednosti za kožu, ali je takođe važno razumjeti odakle potiču i kako ih tačno koristiti. Ključno je znati da je koža svake osobe drugačija i da nije nužno da svako prirodno ulje odgovara svim vrstama kože. Ako želiš saznati sve o najomiljenijem ulju za njegu kože i načinu na koji se koristi na pravom si mjestu.

jojoba ulje
Foto: popsugar.com
Ulje jojobe dolazi iz biljke

Ulje jojobe nastaje iz biljke jojobe – grubog, neuglednog grma koji obično raste u vrućim i sušnim klimatskim uslovima. Tehnički to je vosak, ali izgleda kao ulje i dobija se iz sjemena biljke Simmondsia chinensis, koja uspijeva u pustinjskim klimama poput Arizone, južne Kalifornije i dijelova Meksika. Biljke poput jojobe koje mogu preživjeti u teškim okruženjima, bilo da to znači sa minimalnom količinom vode ili slično, često su herojski sastojci u kozmetičkim proizvodima.

Ulje jojobe je izuzetno hidratantno

Ulje jojobe daje i zadržava vlagu kože, čineći je svježom i sjajnom. Dakle, kako koristiti ulje jojobe kao hidratantnu kremu? Prva metoda je da koristiš čisto ulje jojobe direktno na kožu ili umiješaš nekoliko kapi čistog ulja jojobe u svoju omiljenu kremu ili losion. Tokom procesa starenja ili pretjeranog izlaganja štetnim uticajima okoline, koža proizvodi manje sebuma i samim tim gubi vlagu. Tu funkciju preuzima ulje jojobe jer su njegovi estri svojim sastavom (odnosom kiselina, alkohola i ugljenika) jako slični ljudskom sebumu.

Ulje jojobe je nekomedogeno

Možda si nesiguran/nesigurna kada je u pitanju stavljenje ulja na lice, pogotovo ako je koža masna ili sklona aknama. Međutim, ulje jojobe nije komedogeno, što znači da neće začepiti pore. Lako će se upijati i neće uticati na nastanak komedona, niti ostaviti masne tragove.

jojoba ulje
Foto: pinterest
Ulje jojobe je antimikrobno

Istraživanja su pokazala da ulje jojobe može pomoći u održavanju određenih bakterija na koži – što znači da može biti koristan lijek za one s kožom sklonom aknama. Njegovo antimikrobno dejstvo spriječava razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Ulje jojobe kao tretman za kosu

Ako je tvojoj kosi potrebna hidratacija i ekskluzivna njega, ulje jojobe je idealno rješenje. Odlično utiče na rast zdrave i blistave kose, jer ovo magično ulje sadrži prirodni cink, bakar, vitamine B i E, a svi oni su važni za rast kose. Budući da je ovo ulje antibakterijsko, pomaže u razbijanju prljavštine i nakupina na vlasištu, održavajući folikule slobodnima i spremnima za primanje hranjivih materija iz ulja.

Pročitaj

Ulje jojobe ima dug vijek trajanja

Biljka jojobe je u stanju da uspjeva čak i na visokim temperaturama, a njen otporan sastav doprinosi njenom dugom roku trajanja. Neki kažu da sto posto čisto ulje jojobe može trajati do pet godina, dok neki drugi tvrde da se nikada ne pokvari.

Izvor: popsugar.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum