Trenutno čitaš
6 stručnih savjeta kako socijalizovati i smiriti psa koji laje na druge pse i ljude

6 stručnih savjeta kako socijalizovati i smiriti psa koji laje na druge pse i ljude

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Prirodno je da psi u šetnji ponekad laju i nasrću na druge pse. Iako je to često prijateljski pseći pozdrav, važno je primijetiti kada lavež postane neprikladan, konstantan, agresivan ili pretjeran. Ako želiš spriječiti da pas napadno laje na druge pse, prvo moraš utvrditi šta uopšte uzrokuje lajanje tvog psa na druge pse ili ljude. Otkrivanje njihovih osjećaja i ponašanja, pomoći će ti da bolje razumiješ osnovni uzrok njihovog lajanja. Lajanje je komunikacija, koju psi obično koriste da bi se označilo nešto što oni povezuju kao pozitivno ili kako bi spriječili da se dogodi nešto za šta oni smatraju da je negativno. Donosimo ti 6 stručnih savjeta kompanije Dog Trust, kako da spriječiš lajanje svog psa na druge pse i ljude!

Unsplash

Kreći se drugim putem, ako znaš da uobičajenim putem ima mnogo pasa

Ako želiš smanjiti lavež svog psa, vrijedi ići putem koji nema toliko distrakcija i ometanja za tvog psa. Mnogi psi će lajati na druge pse i ljude kad su vani u šetnji, pa izbjegavaj prometna područja sa mnogo gužve. Šetaj svog psa na mirnijim rutama u doba dana, kada su manje gužve na ulicama, tako da je manja vjerojatnoća da ćeš naići na druge pse ili mnogo ljudi na ulicama.

Nauči prepoznati promjene u ponašanju svog psa, kao i njegove osjećaje

Iako pas može lajati na ljude ili druge pse iz različitih razloga, presudno je razmisliti šta stoji iza tog lajanja. Neki psi mogu lajati na druge samo da ih pozdrave, dok drugi mogu lajati jer se osjećaju ugroženim, zbog straha ili opasnosti. Zaista je važno obratiti pažnju na ponašanje psa, ako te nešto zabrinjava – na primjer, ako pas laje više puta ili duže vrijeme – uvijek trebaš pitati svog veterinara ili trenera pasa za savjet.

Nastavi se kretati sa psom, nemoj zastajati ako vidiš da pas neprestano laje na nekog ili nešto

Kada su psi zabrinuti ili uplašeni, mogu takođe lajati na drugog psa, kako bi pokušali lajanjem natjerati drugog psa da ode iz njihovog okruženja. Pas se može osjećati ugroženo, uplašeno ili frustrirano, kada vidi nekog psa koji mu iz nekog razloga ne odgovara. Kada se to desi, samo nastavi šetnju i kretanje, pređi na drugu stranu ulicu ili promijeni rutu šetnje.

Nosi sa sobom poslastice za svog psa, da mu promiješ fokus i skreneš pažnju sa drugog psa ili čovjeka

Promjena fokusa kod psa je ključna, ako želiš da ga skreneš sa neke situacije, psa ili čovjeka, uputi mu neku riječ ili pokaži neki trik ili mu daj poslasticu, kada pas promijeni fokus i kada se smiri. Uvijek sa sobom nosi poslastice u džepu ili torbi da imaš pri ruci, kada se desi situacija da odvučeš pažnju psa poslasticom za pse ili da ga nagradiš kad se pas smiri i kada se dobro ponaša.

Unsplash

Nauči svog psa da ti vjeruje i da prati isključivo tebe kada ste zajedno u šetnji

Pročitaj
probiotik

Ovo može zvučati jednostavno, ali kako naučiti svog psa da te gleda, prati u korak i sluša. Kada ti pas vjeruje i kada te sluša, to će pomoći da uvijek bude skontrisan na tebe i da prati tvoje ponašanje, glas, te će ojačati vezu koju imaš sa svojim psom. Ne zaboravi psa nagraditi psećim poslasticama, kad mirno prođe pored drugog psa i kada se lijepo ponaša.

Razmisli o obuci za psa

Ako ti je potrebna dodatna pomoć, razmisli o tome da povedeš psa na obuku. Provjeri u svom okruženju ko se bavi obukom, socijalizacijom i odgojem pasa, pa se priključi sa svojim psom, kako biste ti i pas naučili korisne trikove, savjete i vještine, da pas može normalno i mirno da funkcioniše u okruženju sa djecom, drugim psima i ljudima. Pas zaslužuje sretan i ispunjen život, a sve će biti lakše kada pas nauči kako da ponaša u različitim okruženjima i situacijama, pa ćeš i ti biti sretna osoba sa sretnim psom.

Izvor: countryliving.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum