Trenutno čitaš
6 pravila kako da od spavaće sobe napraviš oazu za kvalitetan san

6 pravila kako da od spavaće sobe napraviš oazu za kvalitetan san

Dobar kvalitet sna donosi mnogobrojne prednosti: smanjuje stres, podiže raspoloženje, utiče na bolju koncentraciju, smanjuje nervozu i pruža tijelu optimalan odmor i oporavak. Kao mjesto gdje provodimo u prosjeku osam sati noću, spavaća soba je prva stanica, kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta sna. U nastavku ti donosimo 6 pravila, uz koja ćeš osjetiti poboljšanje u svom spavanju, a koje će dugoročno uticati na sve aspekte tvog života.

Foto: homesandgardens/ Jan Baldwin
Feng Shui

Feng Shui se temelji na principima dodavanja ravnoteže prostoru za dodatnu smirenost. U spavaćoj sobi to znači, kreirati dizajn zasnovan na simetriji i spajanju predmeta. Na primjer, postavi dva noćna ormarića s obje strane kreveta ili zakači nekoliko fotografija u paru na zid. Za veći uticaj, možeš dodati i biljke u saksiji. Feng Shui takođe znači, održavati prostor čistim i bez nereda, zato su selektivnost i minimalizam s namještajem bitni, kao i smanjiti nered i ukrase na minimum. Praktikuj pristup „manje je više“ i održavaj spavaću sobu čistom i urednom.

Foto: homesandgardens/ Catherine Gratwicke
Biljke i zelenilo

Razmisli o dodavanju zelenila svojoj spavaćoj sobi. Biljke mogu poboljšati kvalitet vazduha, povećati njegovu cirkulaciju i izvući hemikalije i toksine iz prostora. Provoditi samo pet minuta u prirodi djeluje smirujuće, pa zašto ne dovesti prirodu u spavaću sobu? Paprati, bambus, aloe vera, zamija i bršljan lake su sorte za njegu i preporučuju se za sve početnike. Pozicioniraj biljke na osnovu količine svjetlosti koja im je potrebna, redovno ih zalivaj i briši prašinu, koja sprečava apsorpciju sunčeve svjetlosti, koja je potrebna za dobro zdravlje biljaka.

Foto: homesandgardens/ Paul Raeside
Blokiraj zvuk

Zvuči očigledno, ali osiguraj da su svi izvori zvuka blokirani. Upotrebi zavjese za zamračivanje i osiguraj da su roletne prije spavanja navučene da imaš mir i mrak za spavanje. Slično tome, pomoću čepića za uši, blokiraj bilo kakvu buku. Sjeti se da spavaća soba, treba biti zamračena poput tunela za optimalan san, pa osiguraj da je hladna, mračna i tiha, uoči odlaska na spavanje.

Foto: homesandgardens/Damian Russell
Posteljina

Izbjegavaj korištenje sintetičkih materijala poput posteljine od poliestera i umjesto toga upotrebljavaj lan, svilu i pamuk kao najprirodnije vrste posteljine. Ove prozračne tkanine, omogućuju tijelu da se bolje hladi i  ostvari optimalnu temperaturu. Uloži u kvalitetan pokrivač, jorgan, deku i ponovo izbjegavaj umjetne materijale, jer ti mogu nadražiti kožu. Isto vrijedi i za pidžamu, pa za ugodniji doživljaj spavanja, odaberi pamuk, svilu ili lan. Drži dodatnu dekicu u blizini, ako padne temperatura tokom noći.

Foto: homesandgardens/ James Robinson
Miris prirode

Dodavanje mirisa esencijalnog ulja u sobu, može pomoći spavanju i stvoriti umirujuće okruženje. Pokušaj prije spavanja pošpricati plahte lavandinim sprejem ili koristi difuzor s prirodnim mirisima, poput metvice, lavande, kamilice ili limuna. Topao tuš ili kupke s esencijalnim uljima prije spavanja, takođe su dobar recept za miran i dug san.

Pročitaj

Kvalitetan madrac

Gotovo trećinu života provedemo spavajući, pa ulaganje u dobar madrac može znatno poboljšati kvalitet tvog sna i života. Kvalitetan madrac će poduprijeti cijelo tijelo, zadržavajući kičmu u neutralnom položaju. To ne samo da će poboljšati kvalitet sna, već će i mišićima pomoći da se oporave preko noći, kao što će i ublažiti, bilo kakve bolove.

 

Izvor: homesandgardens.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum