Trenutno čitaš
6 nutricionističkih tajni koje zaustavljaju prehladu u samom startu

6 nutricionističkih tajni koje zaustavljaju prehladu u samom startu

6 nutricionističkih tajni
MTEL - Kombo Turbo
MTEL - Kombo Turbo

Zimski mjeseci uvijek donose isti izazov: hladnoća, virusi iza svakog ugla i tijelo koje pokušava održati ravnotežu. Prehlada se često pojavi naglo – kroz ono neugodno grebanje u grlu, osjećaj iscrpljenosti ili nos koji iznenada počne nekontrolisano curiti. I dok se većina oslanja na čajeve, vitamine ili „brze trikove“, stručnjaci kažu da najjača odbrana počinje mnogo dublje – u crijevima, gdje se nalazi čak 80% imunog sistema.

Savremena nutricionistika sve više naglašava koliko svakodnevne navike utiču na otpornost organizma: šta jedemo, koliko spavamo, kako se krećemo i koliko su crijevne bakterije zadovoljne. Dobre vijesti? Male promjene u rutini mogu značajno smanjiti rizik od sezonskih infekcija, pa čak i zaustaviti prehladu u samom začetku.

mentalno zdravlje, burnout sindrom,
@mrs.edithh

U nastavku donosimo šest ključnih savjeta nutricionista koji pomažu tijelu da ostane snažno, stabilno i spremno da se izbori s virusima – prije nego što se razviju u pravu zimsku boljku.

Prioritet: antioksidansi

Određeni nutrijenti direktno podržavaju rad imunih ćelija, a vitamin C je među najvažnijima. Vitamin C pomaže bijelim krvnim zrncima da se bore protiv infekcija, a najviše ga ima u:

  • kiviju
  • agrumima
  • bobičastom voću
  • crvenoj i žutoj paprici
kivi
Foto: Thayná Queiroz/Dupe

Što više boja na tanjiru

Što više boja na tanjiru – to bolje. Zelje, bundeva, batat, tikve i tamnozeleno lisnato povrće prepuni su vitamina C, beta-karotena i cinka. Savjet je da povrće unesemo u supe, variva ili domaći hljeb od bundeve, a da zimi posežemo i za matchom, koja ima blago antivirusno djelovanje.

Nadoknadi vitamin D

Nizak nivo vitamina D povezuje se s češćim infekcijama, padom energije i lošijim raspoloženjem.

Zbog manjka sunčeve svjetlosti tokom zime, stručnjaci preporučuju:

  • češće konzumiranje masne ribe i jaja
  • kvalitetan suplement vitamina D (uz preporuku ljekara ili farmaceuta)

Ovaj vitamin je ključan za stabilan imunitet – pogotovo u najhladnijim mjesecima.

vitamin D
Freepik

Vlakna – gorivo za crijevni mikrobiom

Cilj: 30 g vlakana dnevno.

Vlakna hrane dobre bakterije u crijevima, koje direktno učestvuju u stvaranju imunih ćelija. A kako ih unijeti dovoljno?

  • dodaj chia i lanene sjemenke u jogurt ili kašu
  • uključi mahunarke, posebno leblebije
  • jedi povrće uz svaki obrok

Pravilna količina vlakana poboljšava nivo šećera u krvi, produžava osjećaj sitosti i ubrzava probavu.

vlakna
Freepik

Osloni se na fermentisane namirnice

Fermentisana hrana obogaćuje crijeva dobrim bakterijama i stvara raznovrsni mikrobiom koji jača imunitet.

Istraživanja pokazuju da fermentisane namirnice mogu čak inhibirati određene viruse gripa.

Uključite fermentisanu hranu u svaki obrok:

Pročitaj
Turska

  • jogurt ili kefir za doručak
  • jabukovo sirće u salati za ručak
  • kombucha uz večeru
  • kiseli kupus, krastavci, miso povremeno tokom sedmice

San i boravak u prirodi

Stres i nedostatak sna su glavni neprijatelji imunog sistema. Dobar odmor smanjuje upalne procese u tijelu i jača otpornost na viruse.

Drugi (podcijenjeni) trik: boravak u prirodi.

Drveće oslobađa fitoncide – prirodne supstance koje smanjuju nivo kortizola i povećavaju broj prirodnih ćelija ubica. One prepoznaju i uništavaju virusima zaražene ćelije.

I kratka šetnja obližnjim parkom može napraviti razliku.

Prati nas

   

 

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum