Trenutno čitaš
6 jednostavnih navika koje će poboljšati tvoj radni dan

6 jednostavnih navika koje će poboljšati tvoj radni dan

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Mnogo je faktora, koji mogu dovesti do manje produktivnog radnog dana, umora, letargije ili sagorijevanja na poslu, ali postoje i jednostavna, praktična rješenja za poboljšanje tvog radnog dana. Pročitaj ovih 6 jednostavnih navika, koje će ti poboljšati radni dan.

Foto: Pexels

Započni dan nečim što te čini sretnim

Način na koji započinješ dan postavlja ton, kako će ostatak dana napredovati, tako da je najbolje početi s nečim što te čini sretnim. Odvoji bar 10 minuta ujutro, za nešto što će podići tvoje raspoloženje. To bi moglo biti ispijanje šoljice kafe na miru, u tišini, na terasi ili balkonu, čitanje nekoliko stranica knjige, meditiranje, joga, vježbanje, istezanje ili igranje sa svojom djecom ili šetnja sa kućnim ljubimcima. Šta god da radiš, neka to bude nešto u čemu uživaš.

Foto: Pexels

Kada dođeš na posao prvo odradi najteži zadatak

Uvijek postoji bar jedan zadatak na listi dnevnih obaveza, koji te najtera da razmišljaš o tome cijeli dan. Umjesto da se cijeli dan nerviraš oko tog zadatka i dopustiš da ti uništi dan i raspoloženje, prvo odradi taj najteži zadatak, koji ti visi nad glavom. Na taj način se neće zadržavati više u tvom mozgu i neće ti pasti raspoloženje tokom radnog dana i zauzimati dragocjeni mentalni prostor, i moći ćeš se opustiti znajući da je to odrađeno i gotovo.

Foto: Pexels

Kreći se, ustani češće sa radne stolice, prošetaj na pauzi

Koliko sati dnevno provedeš sjedeći? Kakav god da je taj broj, vjerovatno ga potcjenjuješ. Dugo sjedenje nije samo loše za tvoje zdravlje, već utiče i na produktivnost i mentalno zdravlje. Samo ustajanje i kretanje na nekoliko minuta, može ti pomoći da stimulišeš mozak i vratiš fokus. Ako je moguće, nemoj sjediti uzastopno, duže od dva sata. Bilo bi idealno da prošetaš po firmi u kojoj radiš ili da izađeš i prošetaš na pauzi.

Foto: Pexels

Pij dovoljno vode i vodi računa o ishrani

Dehidracija, odnosno nedovoljna količina unosa vode, čak i u najmanjem obliku, negativno utiče na kognitivne funkcije mozga, performanse i nivo energije. Drži flašu sa vodom na svom radnom stolu, kako bi često pio/pila po nekoliko gutljaja vode. Idealno bi bilo, da na posao poneseš svježe voće i povrće ili da kupiš gotovu svježu salatu o obližnjem restoranu ili market. Nemoj preskakati obrok. Jedi doručak kod kuće, a na poslu napravi pauzu za ručak i neka to bude neka zdravija varijanta ručka. Izbjegavaj brzu hranu, grickalice, slatkiše i gazirane sokove.

Pročitaj

Foto: Pexels

Odredi vrijeme u toku radnog dana za provjeru e-mailova i poruka

Umjesto da odgovaraš stalno na e-poštu dok dolazi, odvoji određeno vrijeme tokom radnog dana za provjeru i odgovore na e-mailove i poruke. Svaki put kada pogledaš u inbox, to te odvraća od fokusa i koncentracije i odvači ti pažnju sa radnog zadatka.

Foto: Pexels

Kreiraj rutinu za kraj radnog dana

Trebaš uvesti rutinu, koja signalizira da je radni dan završen. Ovo ti omogućuje da tvoj mozak pređe iz radnog u kućni režim. Naročito je važno kada radiš od kuće, kada su tvoj dom i radni prostor na istom mjestu, a linije između njih često se zamagljuju. Dobra rutina za kraj radnog vremena, uključuje završni krug provjere e-mailova i poruka, uređivanje radnog prostora i brzi popis zadataka, na kojima ćeš raditi sutra. Pripazi na sve važno o čemu trebaš voditi računa, da sutradan ne zaboraviš. Zatim zatvori laptop i mentalno izađi iz radne atmosfere. Tvoj radni dan je time završen i prelaziš u kućni režim, odnosno ne nosiš posao kući.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum