Trenutno čitaš
5 savjeta za funkcionalno uređenje balkona ili manje terase

5 savjeta za funkcionalno uređenje balkona ili manje terase

U vrijeme kada sve buja i priroda se obnavlja, a dani su sve topliji i duži, i u nama se budi polet i želja da upijemo proljeće, toplotu i mirise koje ono nosi. Ako si od onih osoba koje proljeće čekaju sa nestrpljenjem zbog boravka vani i upijanja prvih jutarnjih zraka sunca uz toplu šolju kafe, onda sigurno imaš svoje parče na otvorenom u vidu balkona ili terase.

S obzirom na to da je ovo glavni prostor koji koristimo za uživanje u toku proljeća, ljeta ali i rane jeseni, uređujemo ga da bude prijatan i opuštajući,  da nas inspiriše i usrećuje.

Pored privlačnog izgleda, jako je važna funkcionalnost manje terase ili balkona. Donosimo ti savjete kako da svoj prostor pod vedrim nebom prilagodiš za maksimalno uživanje.

Odaberi višenamjenski namještaj

Na malom prostoru, višenamjenski namještaj može da učini mnogo. Jedan od komada je tabure koji ti može poslužiti za sjedenje, ali i kao stolić za kafu ili čaj. Pored taburea, tu je i baštenska klupa na koju se može smjestiti i do 3 osobe, a može poslužiti i za podizanje i odmaranje nogu. Kada je slobodna, klupu možeš koristiti za odlaganje jastuka ili deke. Ovi detalji uvijek daju prostoru dozu topline i udobnosti u onim danima kada vrijeme nije idealno. Baštenska klupa može poslužiti i za serviranje doručka ili čaja.

Razmisli o tome kako koristiš balkon

Mnogi od nas bi voljeli veliki vrt sa udobnom garniturom za sjedenje, prostorom za kamenu peć, hemokom, mnoštvom cvijeća i zelenila. Ipak, većina nas mora da se zadovolji relativno malim prostorom koji imamo na raspolaganju. Razmisli o tome šta ti je najvažnije. Da li tvoja terasa najviše služi za okupljanje i druženje sa dragim osobama, za osamljivanje uz knjigu i čašu vina, ili služi za gajenje biljaka i uživanje u njihovom cvjetanju i plodovima?

Moguća je i kombinacija svih ovih elemenata na malom prostoru ukoliko se pametno pristupi uređenju. Udobna lounge stolica može pružiti dovoljno mjesta za sjedenje, dok ostali prostor možeš pregraditi funkcionalnom saksijom koju ćeš iskoristiti za cvijeće i začine, koji će odmoriti oči i stimulisati čula. Za noćni ugođaj obavezno dodaj fenjere.

funkcionalno uređenje balkona

Dodaj funkcionalna rješenja za odlaganje

Ponekad jednostavno moramo koristiti balkon za odlaganje stvari. To mogu biti samo stvari koje svakodnevno koristiš na balkonu, poput posuđa, knjige, kantice za zalijevanje. Barska kolica su zanimljivo i fleksibilno rješenje – mogu se pomjerati, prilično su dekorativna, i pritom imaju dovoljno prostora za odlaganje. Na njima možeš napraviti i pokretnu baštu sa omiljenim biljkama.

funkcionalno uređenje balkona

Ako ti ipak treba više prostora za odlaganje, sanduk-klupa je odlično multifunkcionalno rješenje. Zatvorenog je tipa pa možeš smjestiti i neke sitnice koje ne izgledaju sjajno, a savršeno je mjesto za jastuke kada ih ne koristiš, jer će ih zaštititi od vremenskih promjena.

Pročitaj
Foto: Vedran Ševčuk

Kreiraj zelenu oazu

Okružiti se zelenilom, pa i u malim mjerama, je dobro za naše zdravlje i raspoloženje. Zelenilo odmara oči, briga o biljkama ima terapeutska svojstva, a prirodni mirisi koji dolaze od naših zelenih ljubimaca nam pružaju svježinu i inspirišu nas na odlazak u prirodu.

Za dobru usklađenost i balans boja i materijala, pažljivo odaberi saksije za svoje biljke. U JYSKu možeš pronaći veliki izbor saksija, koje će biti dom i cvijeću u različitim bojama i tvojim omiljenim začinima. Zanimljive su ove sezone saksije sa svjetlom za poseban ugođaj.

funkcionalno uređenje balkona

Dodaj tekstil za maksimalnu udobnost

Tvoja terasa je takođe dio tvog doma i zahtijeva isti nivo udobnosti. Korištenje tekstila je najbolji način za postizanje ušuškanosti, udobnosti i opuštene atmosfere. Osim deka i jastuka, možeš dodati i tepih za vanjski prostor, te zavjese koje će visiti samo sa jedne ili dvije strane tvog balkona i štititi od sunca. Za šik i boho izgled možeš dodati pletenu ljuljašku koja će obradovati djecu, ali i neke odrasle razigrane duše.

funkcionalno uređenje balkona

Otključaj svoju kreativnost i uživaj u proljećnom uređenju! Sigurni smo da ćeš u JYSKu pronaći idealne detalje, koji će tvoj životni prostor ovog proljeća učiniti posebnim.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum