Trenutno čitaš
5 naučno dokazanih načina za povećanje samopouzdanja

5 naučno dokazanih načina za povećanje samopouzdanja

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Mnogi smatraju da je samopouzdanje jedna od najatraktivnijih osobina, što olakšava sklapanje prijateljstava i pronalaženje partnera. Ulazak u razgovor, vjerujući u sebe, neće samo donijeti novi posao, već će i povećati šanse za profesionalno napredovanje.

Foto: Insperity

Dok se pozitivne strane samopouzdanja čine prilično očiglednim, razvoj samopouzdanja nije uvijek lak put. Ponekad nas život može iznevjeriti i otežati povjerenje u sebe. Ali usvajanjem ovih naučno dokazanih navika, možeš izgraditi svoje samopouzdanje i imati više uspjeha u životu.

1. Vježbaj pozitivno razmišljanje 

Svi ponekad upadnemo u “depresivne” faze, kad nam smeta posao, društvo oko nas i kad nam se sve čini kao jedan veliki neuspjeh. Stalna briga i strahovanje od budućnosti takođe negativno utiče na naše samopouzdanje. Vježbaj svaki dan pozitivno razmišljanje i fokusiraj se na pozitivne aspekte svog života. Vizualizuj i zapisuj ono što voliš na sebi, za šta se osjećaš zahvalno i šta lijepo želiš da ti se desi.

2. Ograniči vrijeme provedeno na društvenim mrežama

Mnoge studije pokazuju štetne posljedice trošenja previše vremena na društvene medije, posebno kada je riječ o samopouzdanju. Ljudi često postavljaju najbolje trenutke svog života na društvene mreže ili koriste jako filtrirane fotografije. Oni rijetko dijele loša iskustva. Gledajući samo tuđe najbolje momente, pomislimo da je čitav njihov život takav, i onda se osjećamo loše u svojoj koži.

Foto: Presentation-guru

3. Jedi pravu hranu

Konzumiranje zdrave hrane, ne samo da pomaže da tijelo dobije najbolje sastojke koje mu omogućavaju funkcionisanje, već povećava povjerenje u um i tijelo. Uravnotežena ishrana pomaže da tijelo izgleda zdravo i vitko. Osim toga, gorivo za tijelo kvalitetnom hranom poboljšava funkcionisanje mozga i povećava tvoje raspoloženje.

4. Pronađi vrijeme za vježbanje

Redovno vježbanje ima sve vrste zdravstvenih prednosti, od povećanja fleksibilnosti i promovisanja kardiovaskularnog zdravlja do izgradnje mišićne snage i poboljšanja izgleda tijela. Kada odradiš dobar trening i ispuniš zadati plan, imaćeš osjećaj dostignuća i povećaćeš svoje samopouzdanje.

Pročitaj

Foto: simplexpict

5. Održavaj higijenu i redovnu njegu 

Vodeći računa o sebi i higijeni, nošenje čiste i uredne odjeće, pomaže da pozitivnije razmišljamo o sebi. Dobro oblačenje i razvijanje ličnog osjećaja za stil, povećava samopoštovanje i ostavlja pozitivan utisak na druge.

 

 

Izvor: goodnet.org

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum