Trenutno čitaš
5 načina kako da praktikuješ brigu o sebi

5 načina kako da praktikuješ brigu o sebi

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Između posla, obaveza i svakodnevnih aktivnosti, odvajanje vremena za sebe može biti izazov – ako ne i nemoguća misija. Iako može biti teško staviti sebe na prvo mjesto, a da se zbog toga ne osjećaš loše, razmisli o tome ovako: Trik je u pronalaženju onoga što odgovara tebi i tvom životu. Da bismo ti pomogli, istražili smo navike i potražili savjete, kako pronaći vrijeme za sebe i brigu o sebi, koja je neophodna za mentalno i fizičko zdravlje.

Unsplash

Aktiviraj se

Prošetaj, odradi trening, yogu, trči, odaberi bilo šta od fizičke aktivnosti, samo se aktiviraj! Fizička aktivnost – vježbanje, unapređuje tvoje mentalno i fizičko zdravlje!

Meditiraj na svoj način

Ako te sama pomisao na mirno sjedenje u tišini čini nervoznim, barem se isključi od notifikacija, spoljnjeg svijeta, obaveza, stresa. Udobno se smjesti i pusti sebi u slušalice neku vođenu meditaciju uz opuštajuću muziku, možeš sjediti ili ležati. Naučno je dokazano da meditacija, opuštanje i disanje unapređuju tvoje mentalno i fizičko zdravlje!

Unsplash

Pronađi nešto pozitivno svaki dan

Zapiši svako jutro ili svako veče 3 stvari na kojima si zahvalan/zahvalna. Pozitivne riječi će ti popraviti dan i pružiti osjećaj sreće i zadovoljstva. Uljepšaj sebi jutro stvarima na kojima si zahvalan/zahvalna ili naveče pred spavanje, pa da utoneš u san sa većim osjećajem zahvalnosti, ispunjenosti i zadovoljstva.

Spavaj minimum 8 sati dnevno

Pročitaj

Noć je prilika da se restartujemo, da odmorimo mozak i organizam i neophodno je da se dobro naspavamo. Zato je važno pred spavanje isključiti telefone, laptope, računare, tv, a radije utonuti u san uz nekoliko stranica dobre knjige.

I novo normalno može da bude posebno

U nedostatku putovanja i većih okupljanja, uvijek možeš sa partnerom ili prijateljem otići na kafu, u kino u pozorište ili u restoran. Bitno je da ugodiš sebi i da učiniš nešto što te čini srećnom osobom. Provoditi vrijeme sa dragim ljudima je idealno provedeno vrijeme, antistres terapija i opuštanje.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum