Trenutno čitaš
5 grešaka u čišćenju doma koje svi pravimo

5 grešaka u čišćenju doma koje svi pravimo

Čišćenje doma možda nije tvoja omiljena aktivnost u sedmici, ali je neophodna. Sigurno ne želiš da te zatrpa gomila smeća, niti da udišeš prašinu. Većina nas samo želi obaviti kućne poslove u najkraćem mogućem vremenu uz najbolje rezultate za trud. Kako bismo ti pomogli da se malo bolje organizuješ, evo pet najvećih grešaka u čišćenju koje vjerovatno radiš. Unesi neke promjene u svoju rutinu čišćenja i brže ćeš obaviti posao i imati više vremena za uživanje u čistom domu.

greške u čišćenju doma
Foto: freepik.com
Odlaganje čišćenja

Žele koji je upravo pao na pod odmah obrišeš ili ostaviš nekoliko dana? Čak i ako si u žurbi, ako ga ostaviš na podu, mravi će ti pokucati na vrata. Sada možeš potrošiti 15 ili 20 sekundi na rješavanje problema ili 20 do 30 minuta kasnije čisteći nered.

Isti princip se primjenjuje na gotovo svaki posao čišćenja. Nekoliko minuta utrošenih na čišćenje i pretresanje prostorije svakog dana čini “teško” čišćenje mnogo lakšim. Prostori za pripremu hrane u kuhinji trebaju biti dezinficirani, prljav veš stavljen u korpe, kupaonski umivaonici i vrata tuša obrisani nakon svake upotrebe, a nered poput pošte, novina i računa svakodnevno čistiti.

Tada su nedjeljni zadaci brisanja prašine, usisavanja, čišćenja toaleta, brisanja kuhinjskih podova i pranja veša mnogo jednostavniji.

Počinjanje od pogrešnog dijela prostorije

Niko od nas ne želi da troši više vremena na čišćenje nego što je potrebno. Ako počneš na pogrešnom mjestu u prostoriji prilikom temeljnog čišćenja, moraćeš se vratiti i ponoviti korake.

Prvo očisti stvari tako što ćeš pokupiti stvari koje ne pripadaju prostoriji. Baci ih ili ih vrati u odgovarajući prostor. Rukuj predmetima samo jednom i iznesi ih iz sobe. Nema potrebe da odvaja vrijeme za čišćenje oko njih.

Foto: freepik.com

Kada spremiš sve za čišćenje, počni od vrha sobe i spusti se dolje. Ako počneš s čišćenjem poda, a zatim prijeđeš na brisanje prašine sa stropnog ventilatora, brisanje paučine i brisanje prašine sa namještaja, moraćeš ponovo očistiti pod kada se prašina slegne.

Kada čistiš zidove tuša i vrata ili prozore, počni od vrha i nećeš morati brinuti ako voda kaplje.

Korištenje pogrešnih sredstava za čišćenje

Upotreba proizvoda za čišćenje koji nije dovoljno jak da obavi posao može značiti da imaš ostatke prljavštine i da će zadatak morati da se ponovi. Da li ikada opereš odjeću samo da bi otkrila da su mrlje ostale? Koristila si pogrešne proizvode za pranje veša. Pažljivo pročitaj etikete i slijedi uputstva za najbolje rezultate.

Provjera etiketa ne samo da može uštedjeti vrijeme, već može uštedjeti i novac. Upotreba pogrešnog proizvoda za čišćenje može trajno oštetiti neke površine. Zato ne možeš bezbjedno koristiti prašak za ribanje na namještaju ili kamenim pločama.

Ako pokušavaš smanjiti količinu hemikalija koje se koriste u tvom domu, prirodni proizvodi za čišćenje mogu biti prilično učinkoviti ako se pravilno koriste.

greške u čišćenju doma
Foto: freepik.com
Korištenje prljavih alata za čišćenje

Alati koje koristiš za čišćenje mogu pogoršati stvari i širiti bakterije uokolo. Ako se s njima pravilno ne rukuje, kuhinjske spužve su leglo za razmnožavanje koliformnih bakterija (Salmonella ili E.coli). Mašina za pranje veša koja nije redovno čišćena može ponovo taložiti prljavštinu i ostaviti da veš užasno smrdi. I prljavi usisivač može izbacivati ​​prašinu pri svakoj upotrebi.

Pročitaj
grickalice pomažu pri mršavljenju

Odvoji vrijeme da opereš krpe za čišćenje i četke za ribanje i očisti vakuum filtere između svake upotrebe. Jednokratni alati kao što su dezinfekcijske maramice, elektrostatičke krpe i krpe za prašinu su odlični, ali ne ako pokušaš koristiti samo jedan za čišćenje cijele kuće.

Ne učiš djecu da pomažu

Savršeno vrijeme za uključivanje djece u kućne poslove je kada su mali. Mala djeca žele da rade sve što rade mama i tata. Dakle, počni s jednostavnim stvarima s kojima mogu pomoći kao što su slaganje peškira i njihovo odlaganje ili odnošenje njihove prljave odjeće u korpu za veš. Kako stare, možeš dodati još izazovnije poslove poput pranja veša.

Napravi tabelu obaveza i nauči djecu istom principu koji i ti treba da slijediš – da obavljanje nekoliko malih zadataka čišćenja svaki dan čini cjelokupni posao mnogo lakšim. Za mlađu djecu počni s jednostavnim zadacima kao što su brisanje prašine s ravnih površina, pranje prozora netoksičnim sredstvima za čišćenje i postepeno ih ubaci u gotovo svaki posao čišćenja kućanstva.

Biće pritužbi, ali ćeš im učiniti uslugu za dan kada budu imali svoj dom.

Izvor: thespruce.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum