Trenutno čitaš
4 nevjerovatne destinacije za ljubitelje knjiga

4 nevjerovatne destinacije za ljubitelje knjiga

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Putovanje i knjige često idu zajedno, stvarajući nezaboravne avanture i iskustva. Posjetom ovim nevjerovatnim destinacijama za ljubitelje knjiga, ne samo da ćeš proširiti svoje horizonte, već ćeš se dublje povezati sa svijetom književnosti i osjetiti se kao dio tih priča koje čitamo.

Ako si jedna od onih osoba koje ne samo da vole da čitaju, već vole i da kupuju, razgledaju, listaju knjige, ove destinacije se moraju naći na tvojoj listi za putovanje.

Lista koju ti donosimo je eklektična mješavina svega, što je vezano za knjige: biblioteka, knjižara, kafea, hotela inspirisanih knjigama i slično.

Bukurešt, Rumunija

knjižare
Foto: archdaily.com

Drevni grad sa burnom novijom istorijom, pun je zanimljivih mjesta koja vrijedi otkriti. I ovdje se nalazi jedna od najinstagramičnijih knjižara: prelijepi Carturesti Carusel, smješten u starom gradu. Na tri sprata, povezana zadivljujućim bijelim spiralnim stepeništem, možeš pronaći knjige, poklone, čak i kafić i skrovište za čitanje, kao i dobar odjeljak za knjige na engleskom. Takođe, možeš dobiti neke lijepe poklone kada obaviš kupovinu.

Pariz, Francuska

knjižare
Foto: Alamy

Pariz ima toliko mjesta povezanih sa piscima koji su u njemu živjeli i stvarali, od Hemingveja do Ficdžeralda, od Henrija Džejmsa do Oskara Vajlda, da bi traženje njihovih posebnih mjesta moglo ispuniti cijele knjige. Zatim tu su i kultne knjižare, poput Shakespeare & Co koja je toliko popularna da se iz knjižare pretvorila u predstavu. Ali postoje i druga, skrivena mjesta za ljubitelje knjiga, u kojima možeš uživati ​​daleko od gužve. Na primjer, Nacionalna biblioteka, Richelieu-Louvois, nalazi se u samom centru grada i toliko je lijepa, da ti srce zapjeva. Možeš se pridružiti i čitati tamo, ili jednostavno stajati i gledati je neko vrijeme.

Cirih, Švajcarska

knjižara
Foto: Twitter/@burkov

Ako ti se probudila žeđ ili apetit, zašto se ne bi uputio/la u Vinsku biblioteku u Cirihu? Dio hotela, Wine Library je soba koja služi kao sala za doručak, salon i vinski bar, i ima cijeli, veoma visok zid pun knjiga. Zgrada, bivša pivara, je zadivljujuća, miješa staro i moderno, ali Vinska biblioteka je jedno od najljepših mjesta u Cirihu gdje možeš sjediti i opustiti se – sa čašom vina i knjigom u ruci.

Pročitaj

Hay-on-Wye, Ujedinjeno Kraljevstvo

knjižara
Foto: Alamy

Gradić Hay-on-Wye nalazi se blizu granice između Engleske i Velsa i poznat je širom svijeta kao “Grad knjige”. Bezbroj knjižara nižu se ulicama, čak je i jedna otvorena na ulici, sa pričvršćenom kutijom za novac, ako želiš da uzmeš neku od knjiga.

Zatim, tu je i književni festival Hay-on-Wye koji svakog juna zavlada gradom na dvije sedmice, dočekujući najveća i najzanimljivija imena književnosti za čitanje, razgovore i potpisivanje knjiga.

Izvor: travelawaits.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum