Trenutno čitaš
4 dizajnerska trenda idealna za uređenje kuće

4 dizajnerska trenda idealna za uređenje kuće

Kao što obnavljamo garderobu za svako godišnje doba, sve više imamo potrebu da i svoj dom osvježimo i učinimo što ugodnijim. Proljeće je stiglo uveliko, ljeto je na vratima, a sa njima i neki novi trendovi u oblasti dizajna enterijera.

BARLOW & BARLOW
Ratan

“Ratan je tako svestran”, kaže Matilda Goad. “Zato što je to relativno neutralan materijal sa kojim se možete igrati, lako je kombinovati nove komade sa postojećim dizajnom. Isto tako, ratan je odličan materijal za rad u ranim fazama dizajna enterijera – umetanjem trske u vrata ormara, ili za prekrivanje radijatora, na primjer.”

Matilda Goad

Kako ga kombinovati kod kuće:

“Ne idite od glave do pete – ne želite da vaš dom djeluje kao terasa sa vrtnim namještajem. Dodaci su uvijek sjajan način – na primjer, svjetiljke su trenutno moderne ili bambus ogledala. Izgleda posebno dobro naspram cvjetne pozadine.”

Lan

“Lan je bezvremenski materijal, a vidjeli smo porast popularnosti i interesovanja u prethodnim godinama iz više razloga”, kaže Allegra Marchiorello, kreativna direktorica kompanije Once Milano, koja se specijalizovala za italijansko platno. “Prvo, lan ima impresivne eko osobine, a napravljen je od obnovljivog izvora koji je potpuno biorazgradiv.” Luksuzni materijal, ali je i super lagan za održavanje – može se prati u mašini i najbolje izgleda kada se osuši bez peglanja, što otkriva atraktivnu zgužvanu teksturu.”

Once Milano

Kako ga kombinovati kod kuće:

“Kvalitetni lan izražava boju bolje od pamuka. Čak i na neutralnijem kraju spektra, boje kao što su siva i blijedo ružičasta, koje mogu izgledati dosadno na pamuku, daju osjećaj svjetlosti i tamne sjenke, rezultirajući izvanrednom teksturom i živahnošću. Lan u svakoj sobi dodaje još malo elegantnog dodira – bilo da se radi o lanenim stolnjacima, salvetama, posteljini, dekama ili ručnicima.”

Suho cvijeće

“Klimatske promjene i održivost su važnije nego ikada”, rekao je portparol cvjećarke Kitten Grayson. “Sušeno cvijeće izbjegava neizbježan otpad za razliku od svježe rezanog cvijeća, koje nakon nekoliko dana završi u kanti za smeće. Prirodno očuvano cvijeće traje vječno, ako se dobro čuva, s različitim sezonskim sastojcima koji se mogu uključiti po potrebi, kako bi se vizualno osvježilo. Suho cvijeće posjeduje krhkost, taktilnost i prozračnost koja je šarmantna i intrigantna.”

Kitten Grayson

Kako ga kombinovati kod kuće:

“Ubran ili kupljen buket ružičaste jesenjske hortenzije, smješten u vazu, lijepo će se osušiti u roku od nekoliko dana. To može biti i lavanda ili neko drugo cvijeće”.

Pročitaj
rustikalni enterijer

Aktovi

“U svijetu koji je sve više okrenut tehnologiji, mi se okrećemo interesu za figuraciju, a posebno za aktove”, kaže Georgia Spray, osnivačica online izdanja za umjetničke destinacije. “Ono što me privlači aktovima je činjenica da su bezvremenski i zadivljujući. Bezvremenski, zato što nisu obučeni u nešto što daje osjećaj mode ili trenda, i stoga će i dalje imati relevantnost u vašoj kolekciji. Zadivljujući, jer se možemo povezati sa aktovima u njihovoj ljudskosti – bez obzira da li su neugodni, zabrinuti ili uljepšani, možemo slaviti čudo ljudskog tijela u njegovom nesputanom stanju”.

JULIANNA BYRNE

Kako ga kombinovati kod kuće:

„Ne mislim da bi se ljudi trebali brinuti da će neko ko je neodjeven na slici, na bilo koji način šokirati u njihovom domu. Mislim da obnaženo tijelo u umjetnosti ima nevjerovatan nedostatak srama, što je potpuno osnažujuće. Što se tiče prikaza, oni bi trebalo da budu pozicionirani kao umjetnički radovi sami po sebi, umjesto da odgovaraju vašoj šemi enterijera. Kupite ono što volite, a zatim razmislite o tome kako da ga prikažete u kući”.

Izvor: harpersbazaar.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum