Trenutno čitaš
3 zdravstvene dobrobiti korijandera

3 zdravstvene dobrobiti korijandera

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Korijander je svijetlozelena biljka, koja se obično koristi u meksičkoj, azijskoj i bliskoistočnoj kuhinji, kao i u drugim kuhinjama širom svijeta. Osim zbog pomalo citrusnog, paprenog okusa, korijander se dodaje jelima zbog potencijalnih zdravstvenih pogodnosti. Evo ukratko njegovih prednosti.

zdravstvene dobrobiti korijandera
Foto: freepik.com
Korijander je dobar izvor hranljivih materija

Osim boje i okusa, korijander dodaje hranjivost tvom tanjiru. Četvrtina šolje sirovih listova korijandera (veličine loptice za golf) obezbjeđuje 16% dnevne vrednosti (DV) vitamina K, koji podržava zdravlje kostiju i pomaže zarastanju rana. Takođe nudi 5% dnevne doze vitamina A i 2% dnevne doze vitamina C – dva vitamina odgovorna za imunološku funkciju. Osim toga, navedena veličina dodaje manje od jedne kalorije tvom obroku.

Korijander sadrži antioksidante

Osim svoje vitaminske vrijednosti, korijander takođe nudi važne spojeve zvane antioksidanti, prema pregledu iz 2022. objavljenom u časopisu Molecules. Dok korijander ima mnogo vrsta antioksidanata, jedna klasa, poznata kao polifenoli, je posebno važna. Zašto? Polifenoli smanjuju upalu i sprječavaju oštećenje stanica, koje bi inače moglo doprinijeti prevremenom starenju i povećanom riziku od bolesti.

zdravstvene dobrobiti korijandera
Foto: freepik.com
Može potpomoći kardiovaskularno zdravlje

Tradicionalna medicina dugo koristi dijelove biljke korijandera za liječenje bolova, upale, gastrointestinalnih problema i dijabetesa. Dok većinu ljekovitih svojstava biljke tek treba proučiti, isti pregled iz 2022. objavljen u Molecules-u, otkrio je da biljka može imati  prednosti za kardiovaskularno zdravlje, poput regulacije krvnog pritiska i srčanog ritma. Istraživači teoretišu da je to zbog visokog sadržaja antioksidanata korijandera.

Pročitaj

Međutim, od 18 studija koje je pregled procijenio, samo dvije su provedene na ljudima. Stoga, ne bismo trebali očekivati ​​da će žvakanje korijandera, olakšati bilo kakve kardiovaskularne probleme; potrebno je još mnogo istraživanja.

Izvor: health.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum