Kada temperature padnu, nema boljeg načina da ugriješ i tijelo i dušu nego zdjelicom mirisne, kremaste supe. Donosimo ti tri recepta koji će ti postati omiljeni, jer su jednostavni, hranjivi i puni okusa, a idealni i za brzu večeru ili ručak koji možeš ponijeti na posao.
Sve tri supe možeš unaprijed pripremiti i čuvati u frižideru nekoliko dana. Uz krišku hljeba ili toplu pogaču, imaš kompletan obrok koji će te grijati cijelu jesen i zimu.
Curry supa od sočiva (leće)
Ako voliš jela koja su istovremeno lagana i zasitna, ova curry supa od sočiva (leće) je pravi pogodak. Osim što je prirodno veganska, puna je bogatih začina i kremaste teksture zahvaljujući kokosovom mlijeku.
Sastojci:
- 2 kašike kokosovog ulja
- 1 glavica luka, sitno sjeckana
- 1 crvena paprika, sitno sjeckana
- 8 čenova bijelog luka, sitno sjeckanih
- komad svježeg đumbira, oguljen i sitno sjeckan
- 1 kašika curry praha
- ½ kašičice ljutih pahuljica
- ¾ šolje sočiva (leće)
- 1 konzerva (400 g) sjeckanog paradajza
- ½ šolje svježeg korijandera, sitno sjeckanog
- So i biber po ukusu
- 1 konzerva (400 ml) kokosovog mlijeka
- Limeta za posluživanje
Priprema:
Zagrij ulje i proprži luk i papriku dok ne dobiju zlatnu boju. Dodaj bijeli luk, đumbir i začine, pa kratko proprži da zamiriše. Ubaci sočivo, promiješaj, pa dodaj paradajz, vodu, korijander i kokosovo mlijeko (malo odvoji za dekoraciju). Kuhaj na laganoj vatri 20–25 minuta, dok sočivo ne omekša. Posluži sa svježim korijanderom, malo kokosovog mlijeka i obavezno kriškama limete.
Kremasta supa s njokama, gljivama i keljom
Njoke možda inače povezuješ s italijanskim umacima, ali u ovoj supi postaju prava zvijezda. Uz gljive i kelj, sve zajedno u mirisnoj supi s ruzmarinom, dobiješ savršen obrok koji je gotov za pola sata.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 luk, sitno sjeckan
- 2 mrkve, nasjeckane
- 2 stabljike celera, nasjeckane
- 5 čenova bijelog luka, sitno sjeckanih
- 2 kašike svježeg ruzmarina, sitno sjeckanog
- ¼ kašičice ljutih pahuljica
- 450 g šampinjona, narezanih
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 1 lovorov list
- 1 pakovanje (450 g) svježih njoka
- 4 šolje svježeg kelja, sitno sjeckanog
- 80 ml pavlake za kuhanje
- So i biber po ukusu
- Parmezan za posipanje (opcionalno)
Priprema:
Na ulju proprži luk, mrkvu i celer. Dodaj bijeli luk, ruzmarin i ljute pahuljice, pa nakon minute i gljive. Nakon nekoliko minuta sipaj temeljac i ubaci lovorov list. Pusti da lagano krčka oko 5 minuta. Dodaj njoke i kelj, kuhaj dok njoke ne omekšaju (par minuta). Umiješaj pavlaku, izvadi lovor i začini po ukusu. Posluži sa svježe ribanim parmezanom.
Kremasta supa od pečenog batata
Ova supa je prava zdjela topline. Batat pečen u rerni, začini koji mirišu na jesen i kremasta struktura zahvaljujući kokosovom mlijeku. Osim što je ukusna, potpuno je veganska.
Sastojci:
- 1 kg batata (3–4 komada), oguljen i narezan na kocke
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 500 ml povrtnog temeljca
- 1 konzerva (400 ml) kokosovog mlijeka
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1 kašičica đumbira u prahu
- Prstohvat kajenskog bibera
- So i biber po ukusu
- Svježi peršun ili korijander i sjeckani orasi/pečeni pekan orasi za dekoraciju
Priprema:
Batat i luk pospi uljem, posoli i pobiberi, pa peci u rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne omekšaju. Ubaci ih u blender zajedno s temeljcem, kokosovim mlijekom i začinima, pa izmiksaj u glatku kremu. Vraćaj na ringlu i lagano kuhaj oko 30 minuta da se ukusi prožmu. Posluži sa svježim začinskim biljem i orasima.