Trenutno čitaš
3 rečenice koje su mnogo važnije od “Volim te”

3 rečenice koje su mnogo važnije od “Volim te”

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Reći “Volim te!” partneru se smatra najvažnijim elementom za jačanje ljubavne veze. Ali naši osjećaji privrženosti, koje svakako trebamo izraziti, samo su jedan aspekt ljubavi…

Evo još tri rečenice koje zaslužuju našu pažnju a da nije samo rečenica “Volim te”, te su veoma bitne za romantično partnerstvo, odličnu komunikaciju u vezi i jačanje povjerenja, bliskosti, ljubavi i ljubavne veze.

Foto: unsplash

“Žao mi je”

Prije ili kasnije pogriješićemo, jer nesavršenost leži duboko u našoj ljudskoj prirodi. A kada se pogriješi, u takvoj situaciji potrebno je priznati da smo u krivu, kao i pokazati da razumijemo da smo prouzrokovali partnerovo razočarenje, tugu ili bol. I iako bi nekim ljudima moglo biti teško izraziti svoje osjećaje žaljenja, jednostavna rečenica poput “Žao mi je” više je nego dobar početak.

Foto: unsplash

Zašto je izvinjenje važno?

Terapeuti za parove, kažu da se vrlo često partner koji je uvrijedio drugog partnera, ne slaže s percepcijom situacije povrijeđenog partnera, navodeći da su njihove namjere bile čiste. To uzrokuje sukobe, svađe i nesporazume između para i partneri se bore dokazati ko je u krivu, a ko u pravu, što svakako ne vodi pozitivnom kraju. Zato je izvinjenje ključno! Pruža priznanje povrijeđenih partnerovih osjećaja i pokazuje pokušaj ispravljanja greške od strane onoga ko ju je počinio. U psihologiji se to zove “pokušaj popravke” i pomaže partneru da shvati da ne želimo nametati negativnost i da želimo ublažiti napetu situaciju. I to je zapravo vrlo dobra strategija da spasimo našu vezu u dugoj perspektivi od otrovnih, toksičnih i negativnih emocija, kao što su ljutnja i mržnja.

unsplash

Važno je kako se izvinjavamo

Reći “Žao mi je” dobar je način da priznamo svoje pogreške, ali moramo biti oprezni u formulisanju svog izvinjenja. Ako kažemo “Žao mi je što se tako osjećaš, kad sam ja…” zapravo krivimo svog partnera za njihove negativne emocije izazvane našim pogreškama. Moramo se izraziti drugačije. Mudrije je reći “Žao mi je što sam te natjerao/natjerala da se tako osjećaš…” Sada pokazujemo da potvrđujemo partnerove osjećaje, a njihovo gledište ne shvatamo kao svoje. Tako postajemo sposobni razjasniti namjere, koje su nas oboje uključile u ovo i otvoriti put za pozitivan ishod ove situacije.

unsplash

“Opraštam ti”

Pokušati iskupiti se za svoje greške prvi je korak ako smo povrijedili svoje voljene, ali njihov oprost zaustaviće sukob, nesporazum ili konflikt. I uprkos tome što se “opraštam ti” čini lako reći, oprost nije uvijek lako dati. Uvrijeđenom partneru će možda trebati više vremena da otpusti negativnost i povrati povjerenje.

Ali kako “Nema ljubavi bez oprosta…”, “…nema oprosta bez ljubavi”. To znači da je opraštanje jednako važno kao i izvinjenje, a ako je ljubav iskrena, prije ili kasnije (moramo biti strpljivi) partner će oprostiti. A kada se oprosti, odnos postaje iskreniji i partneri su skloniji izviniti se jedno drugome u budućnosti.

unsplash

“Ponosan/ponosna sam na tebe”

Ljubav ne može proći bez poštovanja i divljenja, a oni se najeksplicitnije očituju kada partneru priznajemo postignuća i hvalimo ga za njihova postignuća. Dakle, “Činiš me ponosnim!” fraza je koju naši najmiliji moraju čuti kad god u nečem uspiju. Pokazujući da ih cijenimo, takođe jačamo međusobnu emocionalnu povezanost i postajemo partnerovi simpatizeri i najveća podrška i parterima je stalo da čuju naše riječi pohvale i podrške.

Pročitaj

Unsplash

Ljubav ima različite aspekte

Nema lakih veza, na vezama se radi obostrano. Ipak, ne smijemo zaboraviti da ljubav ima i druge aspekte koje takođe vrijedi uključiti u partnerovu komunikaciju. Dakle, nemoj se sramiti reći “Žao mi je” kada si u krivu ili “Opraštam ti” kada opraštaš partneru grešku. I svakako, nemoj se suzdržavati pohvaliti i podržati voljenu osobu za sva postignuća uz iskrenu izjavu “Ponosan/ponosna sam na tebe!”

Izvor: yourtango.com

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum