Trenutno čitaš
3 najvažnija savjeta od stručnjaka za sreću u 2023. godini

3 najvažnija savjeta od stručnjaka za sreću u 2023. godini

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Zakoračili smo u 2023. godinu, što znači da su mnogi zacrtani ciljevi uveliko u toku, a neki su možda odmah zaboravljeni i odbačeni. Ako si već odustao/odustala od neke svoje novogodišnje odluke za ovu godinu, nemoj se nervirati, jer je tvoja odluka „sve ili ništa“ možda ipak nepraktična i neodrživa.

Uostalom, imamo ukupno 365 dana i logično je da ne možemo svih 365 dana biti u raspoloženju za akciju. Evo savjeta kako da dugoročno ostvariš svoje ciljeve i da budeš sretnija osoba!

pexels

Ako ti je cilj stvoriti trajnu i primjetnu promjenu ove godine, primjena zdravih i realnih navika je mnogo realniji i efikasniji put. Predstavljamo ti pouzdan plan stručnjaka za sreću i autorke bestselera New York Timesa, Gretchen Rubin koja će pomoći da stvoriš nove navike 2023. godini u 3 jednostavna koraka…

Budi realna/realan u pogledu onoga što ti odgovara

Samo zato što neka navika funkcioniše za nekog drugog, ne znači da je to najbolji način djelovanja za tebe. Ako budeš iskren/iskrena prema sebi u pogledu vremena i okolnosti tvoje željene navike, možeš povećati svoje šanse da to postane dio tvoje redovne rutine.

„Ne postoji magično rješenje koje odgovara svima, kako želiš da uspostaviš neku naviku, bilo da to radiš ujutru, popodne ili uveče“, kaže Gretchen Rubin. “Ljudi će se razlikovati kada se osjećaju najproduktivnije, kreativnije i energičnije. Na primjer: Recimo da je tvoj veliki dugoročni cilj poboljšati ishranu, vitalnost, zdravlje i dugovječnost. Da bi se postigao ovaj cilj, odlučuješ da stvoriš svakodnevnu naviku uzimanja suplemenata vitamina i minerala, probiotik za probavu, piti dosta vode tokom dana, jesti zdravu hranu sa mnogo voća i povrća, imati kvalitetan san 7-8 sati, imati fizičku aktivnost ili barem svakodnevnu šetnju, tako stvaraš svakodnevne navike, koje doprinose ispunjenju velikog dugoročnog cilja. Ovaj primjer možeš primijeniti na bilo koji segment života, koji želiš da unaprijediš.

pexels

Slavi male pobjede

Naš mozak traži nagradu, što znači da čak i najmanji uspjeh tvom mozgu daje dopamin – hormon nagrade i motivacije. Ovo povećanje dopamina uzrokuje da tvoj mozak traži istu nagradu, što pomaže poboljšati sposobnost da izgradiš i održiš naviku.

“Navike stavljaju ponašanje na autopilota. Istraživanja sugerišu da oko 40% onoga što radimo svaki dan upravljaju našim navikama, tako da ako imaš navike koje ti odgovaraju, biće ti mnogo lakše biti sretniji, zdraviji, produktivniji i kreativniji”, kaže autorka Gretchen Rubin.

Ako si uspješno radio/radila neke dobre navike svaki dan, uživaj u trenutku zahvalnosti i uzbuđenja. Svaki mali uspjeh vrijedi proslaviti, nagraditi sebe, pohvaliti sebe, zahvaliti sebi.

Pročitaj

pexels

Vježbaj strpljenje i saosjećanje

Ljubav prema sebi je ključna za proces stvaranja navika! Ako si strog/stroga prema sebi, to nikada neće donijeti željene rezultate, tako brzo kao ljubaznost prema sebi, kada zaboraviš da uradiš neku svoju naviku. Umjesto da se nerviraš ako nešto ne uradiš ili propustiš, Gretchen Rubin predlaže da preformulišeš svoj način razmišljanja govoreći: “Sve je u redu sa mnom. Naučio/naučila sam nešto o sebi. Ovaj alat ne radi. Sada ću pokušati drugačiji alat ili tehniku”. Nauka kaže da je potrebno devet sedmica (a ne 21 dan, kako se ranije mislilo) da se stvori neka navika. To je mnogo vremena da se izgradiš vlastiti sistem navika i da svoj govor prema sebi istreniraš, da bude saosećajan i podržavajući, a ne negativan, okrutan i obeshrabrujući!

 

Izvor: mindbodygreen.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum