Trenutno čitaš
3 iznenađujuće dobrobiti crnog čaja

3 iznenađujuće dobrobiti crnog čaja

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Zubari loše ocjenjuju crni čaj jer postoji vjerovatnoća da će nam zaprljati zube. Ali ako ga pijemo s vremena na vrijeme, može nam pružiti neke zdravstvene prednosti. U stvari, crni čaj (koji dolazi iz biljke Camellia sinensis) je pun antioksidanata, koji mogu pomoći u smanjenju upale, između ostalih bonusa.

dobrobiti crnog čaja
Foto: unsplash.com

Osim toga, istraživanja pokazuju da ovo niskokalorično piće može pomoći da se osjećamo dobro jer potencijalno ubrzava gubitak težine, štiti vid i još mnogo toga. Sve dok nam je u redu nivo kofeina (obična kafa skoro uvijek ima više), crni čaj može biti odličan dodatak našoj rutini. U nastavku saznaj koje zdravstvene prednosti nudi.

Ubrzava mršavljenje

Crni čaj može ti pomoći da izgubiš kilograme bez ikakvog dodatnog napora, tvrde istraživači koji izvještavaju u The European Journal of Nutrition. Zasluge pripadaju katehinima, biljnim spojevima u čaju koji povećavaju sagorijevanje masti, što može pomoći ženama da izgube više kilograma.

dobrobiti crnog čaja
Foto: unsplash.com
Čuva vid

Crni čaj je prepun tanina, spojeva koji zajedno s kofeinom opuštaju kapilare u očima i sprječavaju porast krvnog pritiska koji oštećuje vid. Zapravo, naučnici UCLA su otkrili da ispijanje tri šoljice crnog čaja dnevno može smanjiti rizik od razvoja glaukoma do 74 posto.

Pročitaj

Stabilizuje šećer u krvi

Ispijanje 170ml crnog čaja nakon obroka pomaže u smanjenju rizika od promjena šećera u krvi do 48 posto. To su dokazali istraživači koji izvještavaju u časopisu Nutrients, čija je studija otkrila da polifenoli čaja usporavaju apsorpciju ugljikohidrata kako bi stabilizovali šećer u krvi.

Izvor: firstforwomen.con

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum