Trenutno čitaš
11. izdanje „Uhvati film Banja Luka” festivala počinje 20. oktobra

11. izdanje „Uhvati film Banja Luka” festivala počinje 20. oktobra

„Uhvati film Banja Luka” festival održaće se od  20. do 22. oktobra 2022. godine u Banjaluci. Svečano otvaranje biće upriličeno 20. oktobra u Domu omladine, sa početkom u 18.30 časova, a naredna dva dana, 21. i 22. oktobra, projekcija filmova se nastavlja na istoj lokaciji.

11.izdanje uhvati film

„Uhvati film Banja Luka” festival se održava uz podršku Grada Banja Luka koji putem Kalandara kulturnih manifestacija podržava Festival, a medijski pokrovitelj festivala je Aloonline.ba portal. Prijatelji festivala su: CSK print štamparija. Dom omladine i DIS teatar.

Za vrijeme trajanja Konkursa za dostavljanje filmova na ovogodišnji Uhvati film festival pristiglo je ukupno 347 kratkometražnih filmova iz svih krajeva svijeta. U okviru filmskog programa na Festivalu u Banjaluci, u periodu od 20. do 22. oktobra, premijerno biće prikazano 27 filmova. Filmovi su visokog umjetničkog kvaliteta. Igrani su, animirani i dokumentarni. Zajedničko im je da imaju moć da pruže drugi uvid u stvarnost, ruše stereotipe i predrasude pružajući drugačiji pogled na svijet. Invalidnost ne prikazuju kao bolest, već različitost. Osobe s invaliditetom kao osobe. Društvene prepreke kao izazove koje svi treba da rušimo. Ovi filmovi filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i mijenjaju perspektive, te svaki od njih prikazuje odnos prema invaliditetu u različitim društvima.

Prateći program festivala biće panel diskusije na teme „Aktivizmom do promjena” (moderatorka Biljana Kovač) i „Vidi li film mene ili samo moj invaliditet?” (moderatorka Jovana Džever), sa gostima iz svijeta filma, kulture, umjetnosti. U revijalnom dijelu filmskog programa posjetioci će imati priliku da pogledaju filmove „Točak snova”, autora Ognjena i Milana Bogdanovića, i film „S one strane duge”, autorke Milane Majar.

11.izdanje uhvati film

Za vrijeme trodnevnog trajanja Uhvati film fesivala, ulaz će biti besplatan.

Cilj „Uhvati film” festivala je da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući sve njihove potencijale i mogućnosti. Bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba sa invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe sa invaliditetom učestvuju.

Pročitaj
korejske serije

Organizatori se zahvaljuju svima onima koji su video porukama pozvali javnost da posjete ovogodišnji festival, a među njima su ličnosti iz javnog života kao što su umjetnici, novinari, književnici, muzičari i drugi. Video poruke se nalaze na Instagram i Fejsbuk stranici „Uhvati film Banja Luka” festivala. Isto tako, organizatori se zahvaljuju svim pisanim i elektronskim medijima, koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa Uhvati film festivalom, i organizacionom timu Festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji.

Projekat je dio regionalne mreže Filmski festival „Uhvati film” koji realizuju partnerske organizacije iz regiona: KAO „Parnas” (Novi Sad), Udruga „Spirit” (Rijeka), HO „Partner” (Banja Luka) i NVU „Art 365” (Podgoricа).

Za sve dodatne informacije možete da nas kontaktirate putem telefona: 065/228-934 (Dušica Lipovac, direktorka) i e-pošte: uhvatifilm.banjaluka@gmail.com, a tu je i naša nova veb-stranica: www.uhvatifilm.org.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum