Trenutno čitaš
14 najljepših plaža na hrvatskoj obali

14 najljepših plaža na hrvatskoj obali

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Odmor u Hrvatskoj je u posljednjih nekoliko godina brzo postao popularna opcija — blizu 20 miliona posjetilaca odlučilo je upijati malo hrvatskog sunca u 2019. Sada je jedna od najposjećenijih destinacija na Mediteranu, sa bogatom istorijom i kulturom, raznolikom arhitekturom i hranom pod uticajem raznih drugih regiona širom kontinenta nastavlja da privlači masu turista. 

S nekim od najatraktivnijih gradova u zemlji razasutih duž obale ili blizu nje (Split, Dubrovnik i Zadar…), osvježavajući uron u blistavo Jadransko more vrhunac je svakog putovanja. Od užurbanih gradskih plaža srednje Dalmacije do zadivljujućih šljunčanih plaža koje sežu u plavetnilo na ostrvu Braču, uz blistave divlje uvale koje možeš pronaći samo pješice, ovo su neke od najboljih hrvatskih plaža.

Murvica, Brač
Foto: Getty Images

Prilično mala plaža, ali stvarno lijepa, i mirnija od onih u obližnjem Bolu. Sa sitnim šljunkom pod nogama i velikim kamenjem sa svake strane, ima pogled na ostrvo Hvar u daljini i vinograde iza. Na samoj plaži nema ničega, što je dio privlačnosti. Plus: kratka šetnja uz brdo je drugačija perspektiva iznad vode.

Murvica je dostupna cestom i nalazi se oko 4km od plaže Zlatni rat. Na kratkoj udaljenosti je tajanstvena Zmajeva pećina, manastir uklesan u stijeni zajedno sa likovima iz paganske mitologije i hrišćanstva – među njima i zmaj po kojem je pećina dobila ime.

Borak, Brač
Foto: Getty Images

Šljunkovita parcela, uz šetnicu do Zlatnog rata, omiljena je među surferima i drugim aktivnim turistima, a tu su i škola ronjenja i teren za odbojku na pijesku. Alternativno, tu su i ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje.

Bačvice, Split
Foto: Getty Images

Ovo je poznata splitska gradska plaža i jedna od rijetkih pješčanih dionica u Hrvatskoj – stoga nemoj očekivati ​​da ćeš je imati samo za sebe. Plitka voda je idealna za djecu, a zbog mekog pijeska i dubine mora plaža je omiljeno mjesto lokalnog stanovništva za picigin, regionalnu igru ​​loptom koja se igra u vodi do gležnja.

Zlatni Rat, Brač
hrvatske plaže
Foto: Getty Images

Budući da je ovo hrvatska pin-up plaža, vjerovatno već svi znaju za nju. Izvanredan 450m dugačak fini šljunak, Zlatni rat mijenja oblik zavisno od vjetrova i struja. Smještena na sunčanoj južnoj obali Brača, često je cijenjena kao jedna od najboljih plaža u Hrvatskoj, a ujedno je i najbolja destinacija za jedrenje na dasci. Od plaže, lijepa šetnica uz obalu, u hladu borova, vodi do sela Bol.

Punta Rata, Brela
Foto: Getty Images

U sjeni Biokova, Makarska rivijera otkriva niz finih šljunčanih plaža koje se prelijevaju u duboku, tirkiznu vodu. Neke od najljepših, poput Punta Rate, nalaze se u selu Brela, gdje nagnuti borovi postaju prirodni suncobrani koji stvaraju hlad. Slijedi šetnicu uz more i stjenovitu pješačku stazu istočno prema Makarskoj – usput ćeš pronaći mnogo osamljenih malih uvala, od kojih su neke prilagođene nudistima.

Pasjača, Popovići
hrvatske plaže
Foto: Getty Images

Ovoj divljoj i izolovanoj plaži od stijena i šljunka prilazi se strmom, uskom, krivudavom stazom i kroz mali tunel uklesan u stijenama. Gledajući preko tamnoplavog Jadrana, ova plaža je iskustvo povratka prirodi. Plaža se nalazi 40 minuta južno od Dubrovnika, u selu Popovići. Put vodi kroz ruralnu regiju Konavle, njegove vinograde i maslinike okružene krševitim padinama prošaranim starim kamenim seoskim kućama i čempresima.

Sahara, Rab
hrvatske plaže
Foto: Getty Images

Godine 1936. kralj Edward VIII odveo je Wallis Simpson na Rab na romantičnu pauzu – dobili su posebnu dozvolu od lokalnih vlasti da se kupaju na plaži Kandarola, događaj koji se sada smatra rođenjem naturizma u Hrvatskoj. Kandarola je do danas ostala pogodna za nudiste, ali još je bolja Sahara, jedna od rijetkih pješčanih plaža u Hrvatskoj, u blizini grada Lopar na sjevernoj obali Raba.

Sveti Ivan, Cres
Foto: Getty Images

Zabačeno i uglavnom nerazvijeno, ostrvo Cres poznato je po uzgoju ovaca i bjeloglavim supovima. Na zapadnoj obali, grad na vrhu brda Lubenice je skup srednjovjekovnih kamenih koliba i kapela. Odavde, strma vijugava pješačka staza vodi do osamljenog zaliva. Nagrada je plaža od bijelog šljunka koja gleda na Jadran i Plava špilja u kojoj se možeš kupati u obližnjoj uvali Žanje.

Banje, Dubrovnik
Foto: Getty Images

Neposredno izvan dubrovačkih gradskih zidina, ova ludo popularna šljunčana plaža obrubljena je ležaljkama i baldahinima prekrivenim bijelim šifonom, te ima pogled na zeleni otok Lokrum koji se uzdiže na horizontu. Posebno je lijepo pri zalasku sunca, kada su srednjovjekovne zidine osvijetljene reflektorima. Nakon što padne mrak, mjesto je osvijetljeno treperavim svijećama i upaljenim bakljama, dok restoran na terasi služi mediteranska jela.

Pročitaj

Sipar, Mošćenička Draga
hrvatske plaže
Foto: Getty Images

Dugačak šljunak, obrubljen ležaljkama s pogledom na Kvarnerski zaljev prema Rijeci i ostrvima Krku i Cresu, plaža Mošćeničke Drage, Sipar, spava većim dijelom godine. Samo u visoko ljeto puni se posjetiocima koji dolaze izletničkim brodovima iz Opatije. Plaža se naslanja na niz starih kamenih kućica u kojima se nalaze sezonski kafići i poslastičarnice. Iza Sipara uzdižu se borovom šumom obronci planine Učke — vrtoglava staza vodi do srednjovjekovnog sela Mošćenice.

Saharun, Dugi Otok
hrvatske plaže
Foto: Getty Images

Kako dan odmiče, boje se mijenjaju od tirkizne preko smaragdne do mastiloplave u ovom širokom zalivu okrenutom prema jugu sa svjetlucavom plažom od bijelog šljunka i borovom šumom. Ovo je Saharun (takođe poznat kao Sakarun), u blizini sjevernog vrha Dugog otoka, plaža savršena za djecu, s pješčanim morskim dnom i plitkom vodom. Neuređena je, nema ništa osim ležaljki, slamnatih suncobrana i nekoliko improvizovanih barova na plaži.

Šunj, Lopud
Foto: Getty Images

Dubrovačka aristokratija gradila je vikend vile na Lopudu još u 17. vijeku. Danas ga posjetioci koriste kao alternativnu bazu – savršen je za bijeg od ljetne gužve, ali dovoljno blizu grada za jednodnevne izlete. Ostrvo bez automobila, sa samo 220 stalnih stanovnika ima malu luku, izblijedjele kamene kuće smještene među čempresima i palmama i vrhunsku pješčanu plažu.

Pokrivenik, Hvar
hrvatske plaže
Foto: Getty Images

Mirna šljunčana plaža sa samo nekoliko malih barova i restorana, i malim pristaništem sa strane za dolaske brodom. Penjače privlače strma brda odmah iza, a malu, tajnu špilju u jednoj od uvala u blizini Pokrivenika ronioci često istražuju tražeći morske sunđere duginih boja koje u njoj žive.

Vela Plaža, Krk
hrvatske plaže
Foto: Getty Images

Uspavani gradić Baška smjestio se u širokoj, zaštićenoj uvali, na južnoj obali ostrva Krk. Izgrađen je oko impresivne, kilometarske vijugave pješčano-šljunčane plaže Vela plaža (što znači velika plaža), koja izlazi na plitko tirkizno more i iza koje se nalazi šetnica oivičena kafićima, restoranima i hotelima.

Izvor: cntraveler.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum