Trenutno čitaš
11 zanimljivih činjenica o pilatesu koje ne znaš

11 zanimljivih činjenica o pilatesu koje ne znaš

Pilates se često dovodi u vezu sa jogom zbog svojih sporih i kontrolisanih pokreta. Ipak, pilates nije joga. Njegov tvorac, Joseph Pilates, izumio je ovu tehniku vježbanja za vojnike, povratnike iz Prvog svjetskog rata, u cilju njihovog fizičkog oporavka od zadobijenih rana. Pilates je ove vježbe nazivao i “kontrologija” jer se fokusiraju na kontrolu određenih vrsta mišića.

činjenice o pilatesu
Foto: freepik.com

Pilates je sada poznat i praktikovan u cijelom svijetu, ali i dalje se malo zna o tome kakva je to zapravo tehnika vježbanja. Donosimo ti nekoliko zanimljivih činjenica o pilatesu poslije kojih ćeš sigurno poželjeti da ga praktikuješ.

Pilates je trening otpora

Trening otpora se definiše kao “oblik vježbe koja poboljšava mišićnu snagu i izdržljivost”. Prilikom ovih vježbi koristiš svoju težinu, ravnotežu, ili druga pomagala poput traka i utega, kako bi stvorio otpor rukama, nogama ili cijelom tijelu.

Rezultat pilatesa je veća fleksibilnost

Pilates uključuje mnogo istezanja za koje je potrebna fokusiranost. Ako se vježbe redovno izvode, povećavaju fleksibilnost tijela. Ako ti je potrebno istezanje zbog prekovremenog sjedenja ili stajanja na poslu, pilates je dobro rješenje.

Fizički je jako zahtjevan

Iako pokreti u pilatesu izgledaju spori i laki, to nije istina. On uključuje vrlo precizne pokrete koje je u početku teško postići. Tu dolazi potrebna fleksibilnost. Isto tako, s obzirom na to da se ove vježbe fokusiraju na određene grupe mišića, taj fokus donosi i dodatno opterećenje.

pilates
Foto: freepik.com
Bez visokog nivoa koncentracije, pilates je bezvrijedan

Ovo je zajednička crta sa jogom. Pilates zahtijeva koncentraciju, i ako ti misli lutaju, vježbanje je gubljenje vremena. Potreban je fokus da bi se svaka vježba odradila na pravi način. Bez fokusa jednostavno nećeš moći da izvedeš vježbu.

Učinkovitost vježbe zavisi od pravilnog disanja

Prva stvar koju će te tvoj instruktor/ka naučiti je pravilno disanje. Disanje je sporo i fokusirano, i prati isto takve pokrete. Od disanja, takođe, zavisi pravilno izvođenje vježbe. Pravilan pokret + pravilno disanje – zar se može odlutati mislima u tom slučaju?

Pilates je vrlo efikasan

Nakon svega par mjeseci vježbanja primijetićeš promjene na tijelu, i svidjeće ti se. Osim dodatne izdržljivosti, bolje ravnoteže, fokusa i fleksibilnosti, tijelo će dobiti elegantniji i vitkiji izgled.

Pilatesom se vježba cijelo tijelo

Sve glavne grupe mišića se vježbaju prilikom pilatesa. Zbog toga nema potrebe za odvajanje dana za noge, ili ruke, ili bilo koji drugi dio tijela. Pilates će pokrenuti cijelo tijelo!

Pročitaj
matcha puding

činjenice o pilatesu
Foto: freepik.com
Jača slabe mišiće i rasteže zategnute

Mnoge vrste vježbanja se fokusiraju na prednji dio tijela, a zapostavljaju zadnji, što dovodi do neravnoteže. Pilates je drugačiji. On jača slabe i zapostavljene mišiće, i rasteže one zategnute za veću fleksibilnost.

Pilates poboljšava držanje

Pravilno držanje zavisi od određenih mišićnih grupa. Pilates razvija sve mišićne grupe koje su ključne za snažno i pravilno držanje.

Daje leđima potporu

Ove vježbe daju potporu leđima kao nijedne druge. Osim pravilnog držanja, fokusira se na istezanje leđnih mišića koji su nam obično u grču, i tako ublažava napetost.

Podstiče kretanje limfe kroz tijelo

Naše tijelo vrši detoksikaciju, a limfa igra značajnu ulogu u tom procesu. Pilates poboljšava cirkulaciju krvi u tijelu, što dovodi i do bolje cirkulacije limfne tečnosti.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum