Trenutno čitaš
Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Ako ne možeš da se odlučiš da li ćeš postati ponosni vlasnik/vlasnica psa ili mačke, čini se kao da postoji samo jedno logično riješenje, udomiti i psa i mačku. Imati psa i mačku, koji žive u harmoniji pod istim krovom je moguće, ali zahtijeva i vrijeme i strpljenje. Postoji par stvari koje trebaš da znaš, prije nego što se odlučiš na taj veliki korak.

Unsplash

Provjeri karakter potencijalnog novog ljubimca 

Isto kao i ljudi, neki ljubimci više vole da su okruženi drugim životinjama sličnog karaktera. Na primjer, pas koji je aktivan i koji voli da je okružen ljudima i žvotinjama, sigurno će uživati u društvu samouvjerene mačke.

Ako se odlučiš za usvajanje psa ili mačke, najbolje je da se informišeš u azilu kakvo prethodno iskustvo imaju u interakciji sa drugim životinjama.

Pripremi se za dodatne troškove

Pored kupovine hrane, igračaka, povodaca i drugih svakodnevnih sitnica, koje ljubimci trebaju, spremi se kako za očekivane, tako i za neočekivane veterinarske troškove. Znajući to, možda ne bi bilo loše da napraviš poseban budžet za svaku životinju, i tako izbjegneš neprijatna iznenađenja.

Unsplash

Postepeno upoznavanje

Jako je važno da se pas i mačka upoznaju postepeno i polako. Većina stručnjaka se slaže da je dobra ideja, prije upoznavanja, razmjena mirisa sa stvarima koje koriste. To će im dati dovoljno vremena da se naviknu jedno na drugo i prije nego što se upoznaju. Ne treba da forsiraš druženje i treba da im daš prostora, onoliko koliko trebaju. Ne zaboravi da ih nikako ne ostavljaš same bez nadzora, dok ne vidiš da su se potpuno navikli jedno na drugo.

Psi i mačke trebaju lični prostor za opuštanje

Isto kao i ljudi, psi i mačke vole da se druže, ali i da imaju vrijeme samo za sebe, zato je jako važno da im obezbjediš lični prostor, gdje mogu da uživaju u samoći.

Foto: pexels

Hrani ih na različitim mjestima

Većina pasa može postati jako zaštitnički nastrojena prema hrani. Takvo ponašanje je instiktivno, jer se životinje u prirodi takmiče za hranu. Kao rezultat, neki psi mogu sakriti hranu ili postati agresivni, ako im druga životinja priđe za vrijeme jela. To možeš izbjeći tako, da svaki ljubimac ima svoj prostor za hranu.

Pročitaj

Izdvoji vrijeme da svakoj životinji posebno posvetiš pažnju

Imati dvije životinje u isto vrijeme, znači da ćeš ponekad svakoj posebno morati posvetiti pažnju i ljubav. Postavljanje individualnog vremena za igru i druženje sa svakim ljubimcem, omogućava im direktno povezivanje sa tobom, što je jako važno.

Kao što vidiš, imati psa i mačku u isto vrijeme traži angažovanje, malo više pažnje, brige i ljubavi, ali nije nemoguće. Nadamo se da su ti ovi savjeti bar malo pomogli.

Srećno i uživaj u društvu svojih kućnih ljubimaca!

 

Izvor: insider.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum