Trenutno čitaš
1000 dronova kao spektakularna svjetlosna predstava na festivalu Burning Man

1000 dronova kao spektakularna svjetlosna predstava na festivalu Burning Man

Young Lions
Young Lions

Burning Man je već 36 godina mjesto okupljanja ljubitelja umjetnosti širom svijeta. Ovogodišnji događaj prikazao je nevjerovatne umjetničke instalacije koje su posjetioci festivala itekako pozdravili nakon dvogodišnje pauze. Jedan umjetnički prikaz posebno se istakao sa spektakularnom predstavom dronova koji su oslikavali noćno nebo.

1000 dronova programirali su amsterdamski tim DRIFT i prijatelji kako bi svake noći kreirali nevjerovatne svjetlosne predstave iz zraka dok su DJ-evi nastupali. Kasno uveče, stanovnici Black Rock City-ja mogli su da podignu pogled i vide sve, od hiperrealističnog oka koje je treptalo do gigantskih, hipnotičkih geometrijskih prikaza.

Jedan izvor inspiracije za sadržaj ovih predstava bila je online zajednica Burning Man. Convergence Collective, programeri dronova za predstavu prve večeri, otišli su na Reddit kako bi pitali korisnike šta bi željeli da vide da njihovi dronovi rade. Komentari su sugerisali ideje kao što su zvjezdano nebo, leptir i cvjetni prikazi, ali činilo se da je zahtjev koji su mnogi podržali donio konačnu odluku – omaž kokreatoru Burning Man-a Larryju Harvey-ju, koji je nedavno preminuo.

DRIFT kontekstualizira njihov kooperativni viševečernji nastup kao „priču o čovjeku protiv mašine“.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum