Trenutno čitaš
10 zdravih načina da obogatiš okus svoje kafe

10 zdravih načina da obogatiš okus svoje kafe

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Kod velikog broja ljudi, ritual jutarnjeg ispijanja kafe se ne propušta. Srećom, kafa ima i svoje zdravstvene benefite, što taj ritual čini još boljim. Ali kad govorimo o kafi i njenim prednostima koje ima na zdravlje, tada isključivo mislimo na crnu kafu. Dodavanjem šećera, šlaga, mlijeka i raznih vještačkih aroma, iako dobijamo ukusan napitak, takva „kafa“ je čista kalorijska bomba i ničemu nam ne koristi. Ali postoje i zdrave alternative. Predstavljamo ti 10 načina, kako da zdravo obogatiš okus svoje kafe.

Foto: Freepik
  • Bademovo mlijeko

Mlijeko i šlag su najpopularniji sastojci, koje dodajemo u kafu. Iako dodavanjem male količine mlijeka u kafu nećemo učiniti veliku štetu, postoje ljudi koji imaju smanjenu toleranciju na laktozu ili jednostavno žele da izbace mlijeko životinjskog porijekla iz svoje ishrane. U tom slučaju, bademovo mlijeko je odlična zamjena. Sa bogatim okusom, sadrži manje masnoća, a više kalcijuma od kravljeg mlijeka.

  • Kokosovo ulje

Iako postoji ozbiljna debata o tome koliko je kokosovo ulje zapravo dobro, istina je da ono sadrži dobre masnoće, daje ti energiju, ubrzava metabolizam i ne povećava nivo šećera u krvi. Dodaj kašiku kokosovog ulja u kafu i dobićeš ukusan i zdrav napitak.

Foto: shefinds
  • Kardamon

Najpopularniji način da zasladiš kafu začinima, svakako je korištenjem kardamona. Ovaj ukusni začin utiče na metabolizam, a okusu tvoje kafe daje dašak egzotike.

  • Agavin sirup

Ako dodaješ bijeli šećer u kafu, imamo odličnu zamjenu za tebe – agavin sirup. Sadrži niži glikemijski indeks od bijelog šećera, što pomaže održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Plus, agava ima blag okus karamele što je čini ukusnijom od bijelog šećera. Iako je prirodna i zdrava, ipak sadrži šećer pa pazi sa količinom koju dodaješ.

  • Kakao

Ko može da odoli okusu dobre moke, čokoladnoj aromi i prelivima, sa puno šlaga na vrhu? Nažalost, samo jedan ovakav napitak može da sadrži ogromnu količinu zasićenih masnoća i do 40 grama šećera. Ako i dalje žudiš za malo čokolade, zašto ne dodaš kakao u svoju kafu? Sirovi kakao sadrži četiri puta više antioksidanata od tamne čokolade. Dodaj samo jednu kašiku sirovog kakaoa u šolju kafe i dobićeš bogat čokoladni napitak bez šećera i masnoća.

Foto Freepik
  • Kolagen

Prednosti kolagena su brojne. Može pomoći tvojoj kosi, koži i noktima, poboljšava zdravlje digestivnog trakta, a dobar je i za zglobove i kosti. Zašto ga onda ne dodaš svojoj kafi? Većina kolagena je bez mirisa i okusa, tako da uz šoljicu kafe i bademovog mlijeka, dodaj kašičicu kolagena i dobićeš zaista zdrav i ukusan napitak.

  • Ulje peperminta

Ulje peperminta možda nije prvi dodatak na koji pomisliš u kombinaciji sa kafom, ali samo malo nane može da pruži pravo osvježenje tvojoj jutarnjoj rutini ispijanja kafe. Sadrži anti-inflamantorna svojstva, mnogo važnih minerala kao što je magnezijum, a daje dodatnu energiju i izdržljivost organizmu.

Pročitaj

  • Med

Med već odavno nije samo za čaj. Dodajući kašičicu meda u šoljicu kafe, dobićeš zdrav i ukusan napitak. Med sadrži nekoliko minerala i antioksidanata, pomaže tvom imunom sistemu i generalno zdravlju. Slično agavinom sirupu, med ima niži glikemijski indeks od rafinisanog bijelog šećera, ali ipak ne pretjeruj sa količinom.

Foto Freepik
  • Ekstrakt vanilije

Vanilija latte u tvom kafiću može da sadrži količinu šećera kao gazirani sok. Sirupi koji se dodaju u kafu, vrlo često nisu prirodne već vještačke arome. Ako želiš kafu sa okusom vanilije, dodaj samo malo ekstrakta ,jer previše može da zagorča napitak.

  • Cimet

Vrijeme zime i praznika je idealno za kafu sa okusom cimeta. Cimet ima jedan od najviših antioksidativnih sadržaja od bilo kog drugog začina, što ga čini idealnim sastojkom tvoje jutarnje kafe.

Izvor: gethealthyu.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum