Tiramisu, klasični italijanski desert, poslužio kao inspiracija za ukus zobenim pahuljicama. Instant espresso prah dodaje dašak gorčine jelu i služi kao znak kultnog izgleda deserta, koji se uravnotežuje slatkoćom javorovog sirupa.
Sastojci:
- 1 ½ šoljica bademovog mlijeka
- 1 šoljica grčkog jogurta
- 2 ½ kašike čistog javorovog sirupa,
- 2 kašike chia sjemenki
- 2 kašike instant espresso praha
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
- ½ kašikice soli
- 1 ½ šoljica zobenih pahuljica
- 1 ¼ čajne kašike kakaa u prahu
Priprema:
U velikoj posudi umutiti bademovo mlijeko, 1/4 šoljice jogurta, 1 1/2 žlice javorovog sirupa, chia sjemenke, espresso prah, vaniliju i so. Dodati zobene pahuljice; miješati dok se potpuno ne prekriju i potope. Pokriti i ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata.
Pomiješati preostalih 3/4 šoljice jogurta i 1 kašiku javorovog sirupa u maloj posudi.
Za posluživanje staviti 2/3 šoljice zobenih pahuljica u malu staklenku ili posudu. Preliti sa 3 kašike mješavine javorovog sirupa i jogurta. Upotrijebiti malo fino sito za kakao na vrhu. Uživaj u ukusu!
Izvor: eatingwell.com