Trenutno čitaš
Zaviri u Fashion Trampa, popularnu modnu bh. platformu

Zaviri u Fashion Trampa, popularnu modnu bh. platformu

Banjaluka Fest
Banjaluka Fest

Kupovina second hand i vintage odjeće u svijetu je jako popularan trend, a taj trend sve više raste u Bosni i Hercegovini. Različite online adrese postale su neiscrpan izvor inspiracije za pronalaženje posebnih vintage i second hand modnih komada. Jedna takva popularna online platforma je i Fashion Trampa.

Fashion Trampa je prva platforma za second hand modu u BiH, koja je nastala 2020. godine sa ciljem promocije održive mode. Brojna istraživanja pokazala su da tekstilna industrija pravi veliku štetu životnoj sredini, tako što proizvodi oko 10% globalne emisije ugljika, a u procesu pretvaranje sirovina u tkanine koristi se hiljade hemikalija.

Foto: Fashion Trampa

Upravo zbog sve veće potražnje za second hand i vintage komadima, kao i buđenja svijesti o posljedicama „brze mode“ i konzumerizma, kreirana je platforma koja svojim korisnicima pruža jedinstveno online iskustvo kupovine, prodaje i razmjene second hand odjeće.

Fashion Trampa je zabilježila rast broja novih korisnika tokom pandemije Korona virus, kada je sve više ljudi počelo da kupuje online. Ova platforma sada broji nekoliko hiljada korisnika, a broj novih artikala svakodnevno raste.

Zbog zaštite podataka svih korisnika, na platformi mogu prodavati samo registrovani korisnici. Tako da ukoliko želiš prodati ili kupiti neki second hand ili vintage komad, potrebno je da se registruješ i zatim postaviš svoje artikle ili pošalješ poruku nekom drugom korisniku, ukoliko želiš kupiti njegov artikl. Ono što je odlično, korištenje platforme je potpuno besplatno! Takođe artikle možeš pretraživati po različitim filterima.

Pročitaj

Foto: Fashion Trampa

Nakon što su kreirali platformu, osnivači nisu očekivali toliki interes kad je u pitanju second hand moda u BiH. Međutim, pokazalo se da je interes mnogo veći, što dokazuje porast broja korisnika i zaljubljenika u koncept održive mode. Uskoro je planiran i redesign, koji će pružiti još bolje iskustvo korisnicima ove platforme.

Cilj platforme je motivisati društvo da se kupuju manje količine odjeće, ali bolje kvalitete, izrađene od održivih i prirodnih materijala. Takođe odjeća koja je proizvedena i koja se prodaje na lokalnom nivou, te kolekcije koje izlaze dva ili tri puta godišnje. Odgovorna i osviještena kupovina i potrošnja, može znatno da utiče na stvaranje bolje budućnosti u našoj zemlji.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum