Trenutno čitaš
Zašto treba da sipaš limunov sok u veš mašinu?

Zašto treba da sipaš limunov sok u veš mašinu?

limun i veš
Jysk
Jysk

Većina nas je već čula da limunom možemo očistiti pećnicu, tako da svi znamo koje su moći čišćenja ovog voća. Međutim, limun možeš koristiti, osim za borbu protiv masnoće u kuhinji, i kada je u pitanju tvoj veš.

Iscijedi dovoljno limuna da napuniš šolju do pola prije nego što je dodaš u mašinu za veš sa svojim omiljenim bijelim košuljama, haljinama i peškirima. Možeš ga dodati u dozator za deterdžent (pored deterdženta), ali možeš ga dodati i u bubanj.

Poslije samo jednog pranja primijetićeš da su tvoje bijele stvari znatno svjetlije i imaju suptilan citrusni miris. Osim toga, pored vidljivih prednosti, Bret Jackson, profesionalni stručnjak za čišćenje u kompaniji Letti & Co, dodaje da ova tehnika ima i skrivene prednosti.

‘Limunov sok je prirodni dezinficijens i pomoći će u ubijanju svih bakterija koje mogu biti prisutne na vašoj odjeći’, objašnjava on. ‘To je prirodni omekšivač tkanine i pomoći će da vaša odjeća izgleda najbolje moguće. Svježi miris limunovog soka ostaviće vaš veš čistim i svježim. Takođe je prirodno sredstvo za izbjeljivanje, tako da može pomoći da posvijetlite svoj veš’, kaže on. ‘Dodavanje malo limunovog soka u veš pomoći će da vaša odjeća ostane bijela i čista.’

limun i veš
Foto: unsplash

Iako kada ih čujemo, ove savjete za čišćenje možemo primiti s rezervama (uzimajući u obzir moć limuna), stručnjak nas uvjerava da je malo vjerovatno da će ovo voće naštetiti našoj odjeći. U stvari, sigurniji je za korištenje od nekih drugih sredstava za čišćenje koja su posebno dizajnirana za taj posao.

‘Limunov sok je takođe nježan prema tkaninama i neće ih oštetiti kao neka hemijska sredstva za čišćenje’, kaže Bret. ‘Limunov sok takođe pomaže da bijela odjeća ne postane prljava i može pomoći u uklanjanju mrlja s vaše odjeće.’

Pročitaj

Na kraju, dodavanjem limunovog soka u rublje spriječićeš rast plijesni i buđi, u slučaju da ti je potrebno još razloga. Isprobaj ovaj trik i sigurno ćeš primijetiti razliku.

 

Izvor: homesandgardens.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum