Trenutno čitaš
Zašto je važno održavati ravnotežu vode u organizmu?

Zašto je važno održavati ravnotežu vode u organizmu?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Provjerena je činjenica da 60 posto čovjeka sastoji se od vode, što znači da je bez nje nemoguće potpuno i pravilno funkcioniranje cijelog tijela. Teško je pronaći proizvod s nižim sadržajem kalorija. Međutim, to ne znači da voda nema nutritivnu vrijednost. 

Voda prisutna u tijelu isparava zbog pregrijavanja kroz kožu i tako pomaže u hlađenju tijela. Većina ljudi gubi do 3 litre vode dnevno – razlog može biti produžena aktivnost, uzimanje lijekova ili loša ishrana. Stoga je izuzetno važno ovaj gubitak nadoknaditi konzumiranjem 10 standardnih čaša vode dnevno, ovisno o polu, dobi, načinu života, fizičkoj aktivnosti i ličnim potrebama.

Freepik

Tečnost pomaže u održavanju elastičnosti, sprečavajući iritaciju sluzokože nosa, usta i očiju. Redovna konzumacija vode i održavanje ravnoteže tečnosti pomoći će da se izbjegnu problemi sa desnima, suhoća u nosu i efekat pijeska u očima.

Jedan od glavnih faktora koji utiču na rizik od genitourinarnih infekcija je nedovoljna potrošnja vode. Usljed njenog nedostatka mogu nastati komplikacije u obliku cistitisa i opšte slabosti, što doprinosi pojavi raznih bakterija i virusa.

Freepik

Kolagen se takođe sastoji od vode, tako da je održavanje hidratacije neophodno za čisto i hidrirano lice. A nedovoljno vode, naprotiv, može dovesti do suve kože i pojave bora.

Istraživanja su pokazala da dehidracija doprinosi gubitku pamćenja i manjku koncentracije i pažnje. Vrijedi zapamtiti da se ljudski mozak sastoji od 75 posto vode i da mu je potrebno stalno nadopunjavanje.

Freepik

SAVJETI ZA ONE KOJI NE VOLE DA PIJU REDOVNO VODU:

Pročitaj
Foto: Vedran Ševčuk

  • dodaj krišku limuna, listove mente, smrznute jagode ili bobičasto voće u bocu ili čašu vode – to će obogatiti ukus;
  • drži termos s vodom uvijek pri ruci: pokušaj da uvijek imaš čašu ili flašu vode na svom stolu;
  • uz svaki obrok ili užinu pij malo vode – ne mora biti čaša, dovoljna su 2-3 gutljaja;
  • ako voliš hladnu vodu, umjesto običnog leda dodaj kockice smrznutog voća poput kivija, jabuke, kruške, manga.
Freepik

ŠTA MOŽE BITI OPASNO KOD PREVELIKE KONZUMACIJE VODE?

Prekomjerna hidratacija… Da, i ovo se dešava. Vrijedi zapamtiti da mineralna voda sadrži so i može uzrokovati zadržavanje tekućine, oticanje i povišen krvni tlak. Stoga se preporučuje da se mineralna voda ne koristi previše ili da se biraju vrste sa niskim sadržajem natrijuma.

Komplikacije koje se javljaju kao rezultat prekomjerne konzumacije vode:

  • otekline;
  • smanjen natrij u krvi, što dovodi do migrene, teške slabosti, grčeva u mišićima;
  • poremećaj centralnog nervnog sistema;
  • problemi sa želucem;
  • dodatno opterećenje srca.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum