Trenutno čitaš
Zašto je Sarajevo najbolja destinacija za jesenji odmor?

Zašto je Sarajevo najbolja destinacija za jesenji odmor?

sarajevo
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Dom najboljih ćevapa na Balkanu, šarenih vjerskih objekata i mostova postaje posebno atraktivan tokom jesenjih mjeseci. Ovaj tekst će ti promijeniti mišljenje ako nisi siguran/sigurna da li baš tamo da se uputiš na sljedeće putovanje ili izlet. 

Prihvatljive cijene i šarm ovog grada biće dodatna motivacija da posjetiš prestonicu Bosne i Hercegovine što prije. 

sarajevo
pexels

Simboli Sarajeva za svačiji ukus 

Šetnja kroz Sarajevo, epicentar suživota naroda i religija na svakom koraku ima da ponudi po koju atrakciju. Dovoljno je da kreneš u šetnju Baščaršijom i osjetićeš autentičnost ovog grada. Istorijski centar pravi je mali lavirint ulica koje nose tajne starih zanata, te je ispunjen radnjicama za prodaju suvenira i rukotvorina. Nakon što obiđeš svaki pedalj, odmori se kraj velikog sebilja, uživajući u golubovima i radovanju Sarajlila koji se susreću. Ovo je ujedno i jedna od najlepših destinacija za fotografisanje u gradu. 

Nešto dalje čeka te Stara pravoslavna crkva, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. U ambijentu i freskama ove crkve možeš uživati besplatno, te imaj na umu da se nalaziš u jednom od najstarijih vjerskih spomenika ovog grada. Careva džamija može biti sljedeća stanica, kako je reč o najstarijoj džamiji Sarajeva. Za svoj današnji izgled zahvalna je Sulejmanu Veličastvenom, koji je bio pokrovitelj njene obnove nakon požara koji ju je zahvatio 1480. godine. 

sarajevo
Pexels

Ljubitelji istorije posebno će voljeti mnogobrojne muzeje Sarajeva. Upoznaj se sa burnim dešavanjima u vrijeme austro-ugarske vlasti u Muzeju Sarajevo 1878–1918, koji se nalazi baš na mjestu gdje je Gavrilo Princip izvršio atentat. Možeš posjetiti i Tunel spasa iz vremena opsade Sarajeva 1993. godine.  

Unesi malo adrenalina u svoju posjetu i kreni na vožnju žičarom. Tokom vožnje u trajanju od oko 8 minuta imaćeš unikatnu priliku da se diviš šarenilu grada iz skoro pa ptičije perspektive. Ovaj pogled najljepši je upravo tokom jeseni. Budi spreman/spremna da izdvojiš 6KM za povratnu vožnju. 

Privatni ili hotelski smeštaj u Sarajevu – Kako izabrati? 

Sarajevo se može pohvaliti širokom smeštajnom ponudom koja je spremna da ugosti sve tipove turista. To znači da ćeš povoljan smeštaj pronaći bilo da u grad dolaziš solo, poslom, u paru na romantičan izlet ili u višednevnu porodičnu posjetu. 

pexels

Ako želiš da uštediš, smještaj u privatnoj organizaciji je najbolji izbor. Sarajevo smještaj u apartmanima u centru grada može koštati i manje od 25 evra za noć po osobi, i to u jednosobnim jedinicama. Ako planiraš posjetu u većim grupama, periferna i okolna naselja mogu da ugoste i grupe od 20 ljudi u vikendicama i vilama sa nizom dodatnih pogodnosti. 

Hotelski smještaj dolazi sa nešto većim cjenovnicima, pa tako soba za dvoje u hotelu Boutique 36 sa centralnom lokacijom u prosjeku može koštati između 50 i 60 evra po danu. Ukoliko nije problem da od centra grada se udaljiš par kilometara, možeš se smjestiti na mjestima poput hotela Grand gdje je noćenje sa doručkom za dve osobe moguće obezbediti za 30ak evra. 

Izleti u okolini Sarajeva za ljubitelje aktivnog odmora 

Kratkom vožnjom iz centra Sarajeva stiže se do olimpijskih planina Bosne i Hercegovine. Oči svijeta 1984. godine bile su uprte u Jahorinu, Igman, Trebević i Bjelašnicu, koje danas možeš posjetiti u bilo koje doba godine. Suveniri iz tog perioda, poput majica i jakni sa amblemom i godinom, preprodaju se danas za velike svote novca. 

Buđenje u planinskoj kući na Jahorini poseban je ugođaj, a ako želiš da se oprobaš u skijanju tu je preko 20 km skijaških staza na kojima se ori smijeh početnika. 

Pročitaj

sarajevo
Velibor Živkov

Odavde se možeš uputit i do pećine Orlovača, doma nekoliko specifičnih vrsta slijepih miševa i raznovrnog pećinskog nakita. Ako sebe ipak ne vidiš na ski stazama već više uživaš u planinarenju i posmatranju ptica uputi se u zaštićeno područje planine Trebević. 

Nadiši se svježeg vazduha i uživaj u planinskoj rekreaciji više od jednog dana tako što ćeš obezbjediti sebi Jahorina smeštaj. Posebno su aktuelne kolibe i planinske kuće čija se cijena kreće između 60 i 100 evra po danu, dok se apartmanski smještaj na Jahorini i u okolnim mjestima kao što su Pale može pronaći i za 40 evra po danu za dvoje.

Rustična energija kojom odiše kaldrma ovog multikulturalnog grada, miris svježe samljevene kafe i ratluka, kao i gostoprimstvo koje ćeš osjetiti u svakom razgovoru sa lokalcima samo su neki od razloga zbog kojih ćeš zavoljeti Sarajevo. 

 

Piše: Velibor Živkov

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum