Trenutno čitaš
Zašto je pilates trenutno najpopularniji oblik vježbanja?

Zašto je pilates trenutno najpopularniji oblik vježbanja?

pilates

Pilates, praksa fizičke aktivnosti koja se fokusira na ravnotežu između uma i tijela, doživljava eksploziju popularnosti. Svakog mjeseca, milioni ljudi širom svijeta traže informacije o ovoj transformacijskoj formi vježbanja, a na društvenim mrežama poput Instagrama i TikToka, #Pilates je postao sinonim za snagu, izdržljivost i gracioznost.

Prema Google-u, svakog mjeseca ima do milion pretraživanja za Pilates, dok na Instagramu #Pilates ima 27 miliona objava. Zatim tu su i pilates na zidu i 28-dnevni pilates izazovi koji nastavljaju da se vrte na TikToku.

Freepik

Ako si u iskušenju da počneš, sve ove informacije mogu te navesti da se zapitaš koja je vrsta pilatesa najbolja za početnike. Šta pilates čini tvom tijelu i koje pilates pokrete vrijedi savladati? Sve su ovo valjana pitanja.

Ali, što je to toliko posebno u pilatesu? I zašto je toliko privlačan za početnike koji traže način da unaprijede svoje tijelo i um?

Pilates je mnogo više od samo vježbanja. To je putovanje samootkrića, snage i gracioznosti. Bez obzira jesi li početnik ili iskusni praktičar, pilates nudi brojne koristi za tijelo i um. Ključ uspjeha u kontinuiranoj praksi, pa nemoj odustajati ako se na početku čini teško. Uz strpljenje, predanost i pravilno vođenje, možeš postići izvanredne rezultate s pilatesom.

Prednosti pilatesa uključuju poboljšanje snage, držanja, pokretljivosti i ravnoteže. Ovo, zauzvrat, smanjuje vjerovatnoću da se boriš sa stvarima kao što su bol u leđima ili neusklađenost zglobova, a takođe može dovesti do poboljšane koordinacije i svijesti o tome kako se tvoje tijelo osjeća svakodnevno.

Freepik

Zašto je pilates popularan?

To nije samo set vježbi, već je to holistički pristup vježbanju koji istovremeno jača tijelo i um. Evo nekoliko razloga zašto je pilates postao tako popularan:

Univerzalna primjenjivost: Može se prilagoditi svim nivoima kondicije i sposobnosti. Bez obzira jesi li početnik ili iskusni sportista, pilates ti nudi izazove prilagođene tvojim potrebama.

Poboljšanje držanja: Fokusiran na jačanje mišića trupa, pilates pomaže poboljšati držanje tijela, čime se smanjuje rizik od povreda i bolova u leđima.

Pročitaj
ljubavna veza

Gracioznost i elegancija pokreta: Pilates naglašava kontrolu, preciznost i fluidnost pokreta, što rezultira elegancijom i gracioznošću u svakodnevnim aktivnostima.

Poboljšanje mentalne koncentracije: Kroz svjesno vođene vježbe, pilates podstiče fokusiranje uma, smanjuje stres i povećava mentalnu jasnoću.

Mala potrošnja energije, veliki rezultati: Pilates se može izvoditi bez potrebe za opremom ili s minimalnom opremom, što ga čini pristupačnim za većinu ljudi.

Freepik

Savjeti za početnike

  • Početak s instruktorom koji ima iskustva u radu s početnicima osiguraće pravilno vođenje i smanjiti rizik od povreda.
  • Ne pokušavaj odmah raditi najteže vježbe. Počni s osnovnim vježbama da izgradiš snagu i postepeno napreduješ.
  • Tehnika je ključna u pilatesu. Fokusiraj se na pravilno disanje i izvođenje svake vježbe s kontrolom i preciznošću.
  • Kao i kod bilo koje druge vježbe, redovna praksa je ključna za postizanje rezultata. Pokušaj izdvojiti vrijeme za pilates nekoliko puta sedmično.
  • Nemoj pretjerivati. Ako osjećaš bol ili nelagodu, prestani s vježbanjem i posavjetuj se s instruktorom ili zdravstvenim stručnjakom.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum