Trenutno čitaš
Zašto bismo trebali sjediti na podu 30 minuta dnevno?

Zašto bismo trebali sjediti na podu 30 minuta dnevno?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Zvaničnici javnog zdravstva su prilično jasno stavili do znanja da živimo u sedentarnoj krizi. Brojke su strašne: 80% američkih poslova sada bi se moglo klasifikovati kao „sjedeći“, a prosječan Amerikanac sada sjedi osam sati dnevno. Bolje rezultate nema ni Evropa.

Pa zašto bismo te, zaboga, ohrabrivali da još malo sjediš? Jer nije svako sjedenje isto. Spuštati se na kauč ili se pogrbiti nad ekranom nije isto što i sjediti na sredini poda, što zahtijeva od nas da angažujemo mišiće jezgra i držimo leđa uspravno.

sjediti na podu
Foto: freepik

Prednosti sjedenja na podu

U svojoj knjizi “Built to Move”, gurui mobilnosti Juliet i Kelly Starrett veličaju vrline sjedenja na podu najmanje 30 kumulativnih minuta dnevno. Kada se redovno praktikuju, sjedeći položaji su zapravo sposobni da povrate funkciju kukova i donjeg dijela leđa, istegnu tkivo u tetivama i listovima i povećaju nečiji „kapacitet kretanja“, termin koji opisuje stepen pokreta koji je dostupan osobi u datom trenutku.

sjediti na podu
Foto: unsplash

Vrpoljenje = dobro

Jedan od razloga zbog kojih Starretti žele da ljudi sjednu na pod ili zemlju (dok gledaju televiziju, razgovaraju telefonom ili piju čaj), je taj što radnja neizbježno rezultira vrpoljenjem. “Želimo da se vrpoljite i mijenjate položaj dok ste na podu, jer vam to daje priliku da rotirate kukove u različite krajnje domete, skinete pritisak sa tkiva i izbjegnete ukočenost i bol”, pišu u knjizi. “Vaš mozak će vam reći da se krećete dok ste na podu, a mi mislimo da bi to upravo trebalo da radite.”

Možda se čini da je teško povjerovati, ali vježba tako jednostavna kao što je rotiranje s jedne na drugu stranu na podu, u nesvjesnom nastojanju da se udobno smjestite, utiče na naš kapacitet kretanja, cirkulaciju krvi, propriocepciju, pa čak i snagu mišića.

sjediti na podu
Foto: insidehook.com

Neke pozicije koje možeš probati

Trideset minuta na parketu može izgledati kao puno, ali taj iznos je lakši ako ga podijeliš na korake tokom dana. A ako ti sjedenje na tepihu u dnevnoj sobi nije posebno inspirativno, pokušaj sa „slaganjem navika“: sjedi u park ili na plažu. Neke pozicije koje treba znati: sjedenje prekrštenih nogu (klasično), sjedenje po uglom 90/90, dugo sjedenje i sjedenje sa savijenom jednom nogom.

Pročitaj

 

Izvor: insidehook.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum