Trenutno čitaš
Zaštita od krpelja naših kućnih ljubimaca ključna je tokom toplih mjeseci

Zaštita od krpelja naših kućnih ljubimaca ključna je tokom toplih mjeseci

Zaštita od krpelja
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Dok uživamo u toplim i sunčanim danima, naši kućni ljubimci s nestrpljenjem očekuju radosti trčanja napolju i u dugim šetnjama prirodom. Međutim, tokom proljeća i ljeta vreba opasnost, a to su vrlo opasni krpelji…

Kao odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca, naša je dužnost da prioritet stavimo na dobrobit i zdravlje naših četveronožnih prijatelja. Zaštita od krpelja naših kućnih ljubimaca ključna je tokom toplih mjeseci, kada je aktivnost zaraznih krpelja na vrhuncu. Informisanošću, prevencijom i zaštitom, možemo smanjiti rizik od opasnih bolesti koje prenose krpelji i osigurati da naši ljubimci sigurno uživaju u proljeću i ljetu na otvorenom.

pas, koker spanijel
Foto: Freepik

Ovi mali naporni i vrlo opasni paraziti, koji sisaju krv, mogu prouzrokovati probleme našim dragim krznenim drugarima, predstavljajući ozbiljne zdravstvene rizike. Tu smo da te podsjetimo na važnost brige o zaštiti kućnih ljubimaca od opasnih krpelja tokom toplijih mjeseci.

Koje opasnosti prijete od krpelja?

Krpelji nisu samo dosadna pojava; oni su nosioci raznih bolesti, uključujući Lyme bolest, erlihiozu i anaplazmozu, među brojnim drugim bolestima koje su opasne po život kućnih ljubimaca. Ove bolesti mogu izazvati teške simptome kod kućnih ljubimaca, od groznice i letargije, do bolova u zglobovima i čak oštećenja organa, zatajenja srca ili otkazivanja bubrega.

Unsplash

Gdje se krpelji najčešće kriju na tijelu kućnih ljubimaca

Prevencija je ključna kada je u pitanju zaštita naših ljubimaca od krpelja. Redovno šišanje, kupanje i pregledanje krzna nakon šetnji je neophodno za otkrivanje i uklanjanje ovih parazita na vrijeme. Posebnu pažnju posveti područjima gdje se krpelji često kriju, poput područja oko ušiju, vrata, na preponama, ispod pazuha, oko očiju i između prstiju.

Pročitaj

Takođe, uloži u kvalitetne proizvode za prevenciju od krpelja preporučene od strane veterinara, kao što su ampule, ogrlice ili lijekovi koji pružaju višemjesečnu zaštitu. Ovi proizvodi pružaju vitalnu liniju odbrane protiv infekcije krpeljima. Ukoliko pronađeš krpelja na krznu svog ljubimca hitno posjeti veterinara, jer možda je krpelj zaražen i kućni ljubimac ima još samo nekoliko sati života, ako se na vrijeme ne tretira veterinarskom njegom.

Unsplash

Izbjegavaj duboku nepokošenu travu i šumu

Održavaj svoje dvorište urednim i ukloni visoku travu, grmlje ili lišće, jer su to idealna staništa za krpelje. Razmisli o uređenju okućnice biljkama koje prirodno odbijaju krpelje, poput lavande, ruzmarina ili nevena. Ukoliko živiš u stanu i ideš u šetnju po naselju, izbjegavaj nepokošene livade, parkove i šume.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum