Začinskim kolačićima, neodoljivim po mirisu i ukusu, stvorićeš prazničnu atmosferu u svom domu i probuditi sva čula. Kada su hladne večeri u pitanju, nema ništa bolje od tople i ušuškane atmosfere koju ćeš upotpuniti upravo mirisnim kolačićima.
U potrazi za jednostavnim, ali prefinjenim receptom našu pažnju je ukrao ovaj.
Sastojci:
- 1½ šolje višenamjenskog brašna
- ½ šolje bademovog brašna
- ¼ kašičice sode bikarbone
- 1 štapić plus 2 kašike neslanog putera
- ½ šolje šećera
- ¼ šolje svijetlo smeđeg šećera
- 1 kašika cimeta
- ¼ kašičice muškatnog oraščića
- ¼ kašičice mljevenih karanfilića
- ¼ kašičice bijelog bibera
- ¼ kašičice đumbira
- ¼ kašičice kardamoma
- 1 kašičica soli
- 1 veće jaje, sobne temperature
Priprema:
Zagrijati rernu na 150°C. Prepeći bademovo brašno raširivši ga na pleh i peći dok ne porumeni, oko 15 minuta. U manju šerpu staviti puter i rastopiti ga na laganoj vatri.
U posudi srednje veličine umutiti brašno, bademovo brašno, sodu bikarbonu, sve začine i so. Ostaviti sa strane. Mikserom pomiješati puter, šećer, smeđi šećeri jaje i miksati dok se dobro ne sjedini.
Dodati suve sastojke odjednom i lagano miksati. Tijesto prebaciti u plastičnu foliju i okrenuti nekoliko puta, dobro umotati i staviti u frižider najmanje 20 minuta.
Razvući tijesto na oko 1 cm i obilno posuti brašnom prije upotrebe omiljenih kalupa. Vaditi tijesto iz kalupa i redati u pleh.
Peći 20-25 minuta ili dok ivice ne počnu da rumene. Ne sputavaj svoju kreativnost prilikom ukrašavanja.