Trenutno čitaš
Mini vodič za proljetni selfcare

Mini vodič za proljetni selfcare

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Ispratili smo zimu, vrijeme je da skinemo teške slojeve, i doslovno i metaforički. Proljeće donosi osjećaj obnavljanja, svježi početak i priliku da osvježimo naš um, tijelo i duh.

Proljeće je vrijeme rasta i transformacije i pravi trenutak da se posvetimo zasluženoj brizi o sebi? Evo kako možeš prigrliti procvat proljeća u sebi i postići veći osjećaj blagostanja.

Instagram/italianlovestory

Proljeće je vrijeme za odbacivanje starog i prihvatanje novog. Prioritet je briga o sebi… Poveži se sa prirodom, nahrani kvalitetno svoje tijelo, prioritetno spavaj, aktiviraj svjesnost, bavi se kreativnim izražavanjem, poveži se s drugima i razmisli o svojim namjerama, ciljevima i afirmacijama za predstojeći period.

Zagrli procvat proljeća i posmatraj kako cvjetaš zajedno sa proljećem, a mi ti predlažemo da pratiš naš mini vodič za proljetni selfcare…

Poveži se s prirodom

Proljeće je način prirode da se pohvali s cvjetovima koji cvjetaju, pticama koje cvrkuću i drvećem koje iznova dobija najljepše boje. Iskoristi ovu prirodnu ljepotu provodeći vrijeme vani. Prošeći parkom, kreni na lagane šetnje prirodom, ili jednostavno uživaj u toplini sunca. Povezivanje s prirodom dokazano smanjuje stres, podiže raspoloženje, osnažuje imunitet i povećava osjećaj sreće i vitalnosti.

Instagram/cozy.magazine

Nahrani tijelo kvalitetnom zdravom ishranom

Kao što biljkama treba voda i sunčeva svjetlost da bi procvjetale i naša tijela trebaju hranu da bi procvjetala. Proljeće je savršeno vrijeme da osvježi svoju prehranu sa novim sezonskim voćem i povrćem. Napuni se zelenilom, svježim rotkvicama, sočnim jagodama i živopisnim voćem i povrćem u duginim bojama.

Instagram/@ksenyasitdikova

Igraj se s lakšim obrocima poput salata i smutija i ne zaboravi se hidrirati pijenjem dovoljno vode, limunade i čajeva. Hranjenje tijela nutritivnom hranom ostaviće te osjećajem punim energije i revitalizuješ se i iznutra i izvana.

Prioritetno spavanje

S produžavanjem dana, može biti izazovno ostati budan do kasno i iskoristiti svaki trenutak dnevnog svjetla. Međutim, prioritet sna je ključna stva za opšte blagostanje. Ciljaj na sedam do devet sati kvalitetnog sna svake noći da omogućiš tijelu i umu potpuno punjenje baterija.

Instagram/@izzydilg

Stvori umirujuću rutinu prije spavanja, poput čitanja knjige, meditacije ili tople kupke, da signaliziraš mozgu da je vrijeme za opuštanje. Kvalitetan san je temelj dobrog zdravlja i ključan je za optimalno funkcionisanje tokom dana.

Probudi svjesnost

Kako svijet oko nas još više oživljava u proljeće, uspori malo na trenutak i cijeni svaki momenat svog dana. Prakse svjesnosti, poput meditacije, dubokog disanja i joge, mogu pomoći u unapređenju osjećaja unutrašnjeg mira i spokoja. Pronađi tiho mjesto, zatvoritoči i fokusiraj se na sebe, svoje misli, na svoj dah.

Instagram/@hannaschonberg

Primijeti senzacije, promjene, misli i emocije koje se pojavljuju. Praktikujući svjesnost, možeš smanjiti stres, povećati samosvijest i poboljšati  opšti osjećaj blagostanja.

Pročitaj

Kreativno se izražavaj

Proljeće je vrijeme kreativnosti i inspiracije, čineći ga savršenim trenutkom da istražiš svoju umjetničku stranu. Bilo da uživaš u slikanju, pisanju, vrtlarstvu, muzici, plseu ili ručnom radu, pronađi izvor sreće koji  donosi radost. Dopusti si igrati se, eksperimentisati i stvarati bez brige o savršenstvu.

Instagram/italianlovestory

Bavljenje kreativnim aktivnostima i hobijima, može podstaknuti osjećaj ispunjenosti, povećati samopouzdanje i pružiti potrebno olakšanje od stresa.

Poveži se s drugima

Iako se briga o sebi često fokusira na individualne prakse, povezivanje s drugima jednako je važno za naše blagostanje. Obrati se prijateljima, članovima porodice ili zajedničkim grupama i napravite zajedno planove da provedete kvalitetno vrijeme zajedno. Bilo da je to piknik, vikend bijeg, izlazak u plesni klub, ili grupni čas vježbanja, njegovanje odnosa može pružiti osjećaj pripadnosti i podrške. Okruži se pozitivnim ljudima koji te podižu i podstiču tvoj rast i razvoj.

Pinterest

Razmisli i postavi nove namjere i ciljeve

Kako započinješ svoje proljetno putovanje brige o sebi, uzmi trenutak da razmisliš o svojim ciljevima, vrijednostima i afirmacijama. Koja područja života traže tvoju pažnju i fokus? Postavi nove ciljeve i namjere za predstojeći period, bilo da je to prioritet brige o sebi, praktikovanje zahvalnosti, nove zdrave navike, ili traženje novih avantura. Zapiši svoje namjere i redovno ih preispituj da se više uskladiš sa svojim ciljevima.

Pinterest

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum