Trenutno čitaš
Vođenje dnevnika: Kako to učiniti efikasno da poboljšaš raspoloženje i mentalno zdravlje?

Vođenje dnevnika: Kako to učiniti efikasno da poboljšaš raspoloženje i mentalno zdravlje?

vođenje dnevnika
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Istraživanja pokazuju da pisanje može imati koristi za jačanje uma. Vođenje dnevnika je jednostavna, ali značajna praksa koja ti može pomoći da upravljaš stresom, anksioznošću i depresijom.

Vođenje dnevnika može biti moćan način da organizuješ svoje misli, osjećaje i ideje, što dovodi do povećane samosvijesti, samootkrivanja i rasta.

Pokazalo se da ova praksa pomaže ljudima da procesuiraju stresne događaje, prema studiji objavljenoj u Annals of Behavioral Medicine. U drugoj studiji o studentima, istraživači su otkrili da vođenje dnevnika može poboljšati samoefikasnost, drugim riječima, može pomoći da vjeruješ u sebe.

Pinterest

Uobičajene prednosti vođenja dnevnika uključuju:

 • Pronalaženje inspiracije
 • Kreativno izražavanje
 • Praćenje vaših ciljeva
 • Zabavno slobodno pisanje
 • Refleksija
 • Brainstorming ideja

5 prednosti vođenja dnevnika za mentalno zdravlje

Osim opštih prednosti, evo kako vođenje dnevnika može uticati na tvoje mentalno zdravlje.

1. Može ti pomoći da obradiš svoje emocije.

Sjećanje na događaje tokom dana – i uspone i padove – može pomoći mozgu da vježba obrađivanje i regulaciju emocija. Na primjer, ako se osjećaš odbačeno zbog nedavnog raskida ili premoreno zbog posla, pisanje o tome kako se osjećaš i čitanje u sebi može pomoći da obradiš teške emocije. Vođenje dnevnika takođe može pomoći da prepoznaš određene obrasce, praktikuješ više prihvatanja i imaš više empatije prema sebi.

2. Može pomoći da se izliječiš od traumatskih događaja.

Dnevnik može značajno uticati na sposobnost da procesuiraš traumu i izliječiš se od traume. Istraživanje je pokazalo da pisanje može smanjiti simptome depresije, anksioznosti i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Kada zapišeš stvari umjesto da samo razmišljaš o njima, smatraš se odgovornim za preoblikovanje ili promjenu naracije. Iako efekti traume na mentalno zdravlje neće nestati jednostavnim zapisivanjem kako se osjećaš, vođenje dnevnika može biti korisna praksa pored traženja terapije i liječenja traume.

Pinterest

3. Može pomoći da upravljaš anksioznošću i depresijom.

Anksioznost i depresija su među najčešće citiranim problemima mentalnog zdravlja. I iako praksa pisanja neće izliječiti ova stanja preko noći, vođenje dnevnika može imati potencijal da smanji depresiju i anksioznost i poboljša otpornost tokom vremena, prema nedavnoj studiji. Osim toga, ako se boriš da pronađete smisao u svakodnevnom životu ili se osjećate nepovezano – što su i jedno i drugo uobičajeno iskustvo kada se suočavaš s problemima mentalnog zdravlja – neke studije sugerišu da bi vođenje dnevnika moglo pomoći.

4. Može pomoći da pratiš napredak terapije.

Ako trenutno ideš kod terapeuta, vođenje dnevnika može pomoći da svakodnevno ili sedmično provjeravaš sa sobom kako ide ili čak da pomogne preuzmeš odgovornost za određena ponašanja koja želiš promijeniti,. Kroz proces vođenja dnevnika, možeš razmišljati o prošlim zapisima i potencijalno naučiti o svim obrascima koje ponavljaš.

Pročitaj
red flags u vezi

5. Može pomoći da praktikuješ samosaosjećanje.

Bilo da se baviš specifičnim problemom mentalnog zdravlja ili se jednostavno osjećaš preopterećeno, negativni govor o sebi i sram su uobičajeni. Može biti teško biti ljubazan prema sebi, međutim, praktikovanje samosaosjećanja može biti dug put.

Pinterest

Kako početi pisati dnevnik za mentalno zdravlje?

Vođenje dnevnika može biti jednostavno kao zapisivanje stvari u telefon, u svesku ili odgovaranje na određeni upit da dobiješ inspiraciju.

Ne postoji “ispravan” ili “pogrešan” način vođenja dnevnika, ali to bi trebao biti lični proces. Započni vođenje dnevnika na način koji ti se čini najautentičnijim. Ako više voliš olovku i papir, počni s tim. Ako više voliš kucati u svojoj aplikaciji za bilješke, i to funkcioniše. Takođe, pisanje za mentalno zdravlje je lično, ali ne bi trebalo da se osećaš pod pritiskom da dokumentuješ cijelu svoju životnu priču odjednom (osim ako to ne želiš).

Bilo da uključiš vođenje dnevnika u svoju jutarnju rutinu ili pokušavaš pet minuta prije spavanja slobodno pisati, stručnjaci preporučuju da počneš polako. Za početak odvoji samo nekoliko minuta dnevno i postepeno povećavaj vrijeme kako gradiš naviku. Važno je pronaći metodu koje ćeš se dosljedno pridržavati.

10 korisnih pitanja koja možeš sebi postaviti pri zapisivanju u dnevnik:

 • Šta je bio vrhunac mog dana?
 • Koji je bio veliki trenutak mog dana?
 • Koji je izazov sa kojim se trenutno suočavam?
 • Na kojim ljudima, mjestima ili stvarima sam zahvalan/zahvalna i zašto?
 • Ko je neko ko me je inspirisao u poslednje vrijeme i zašto?
 • Koje su tri stvari na koje sam ponosan/ponosna i zašto?
 • Šta je mali čin ljubaznosti koji mogu učiniti za sebe ove sedmice?
 • Koje je jedno ograničavajuće uvjerenje koje imam o sebi? (I postoji li način da počnem da ga preformulišem)?
 • Opiši nešto sa čime se boriš. Zatim pročitajte iz perspektive nekoga do koga ti je stalo. Šta bi oni imali da kažu o tome?
 • Kad bih sada mogao/mogla promijeniti aspekt svog mentalnog zdravlja i dobrobiti, šta bi to bilo i zašto?

Kada je u pitanju vođenje dnevnika za mentalno zdravlje, dosljednost je ključna. Koju god metodu, poziv ili format da odabereš, tvoje mentalno zdravlje će ti biti zahvalno.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum