Trenutno čitaš
Vikend preporuka: Prvi dan u godini pokloni prirodi

Vikend preporuka: Prvi dan u godini pokloni prirodi

pecka
Young Lions
Young Lions

2023. je pred vratima i sigurno već znaš gdje i s kim ćeš je provesti. Za one koji su odlučili ostati kući i dočekati Novu godinu u uskom krugu dragih ljudi, preporučujemo da 1. januara, nakon proslave, odu u prirodu i punim plućima udahnu čist i svjež vazduh. 

pecka
Foto: Ultra Magazin

Priroda ima terapeutsko dejstvo na naš organizam, a poslije proslave nam posebno prija opuštanje i zbog toga ti predlažemo da posjetiš prirodni biser nedaleko od Mrkonjić Grada – selo Gornju Pecku i izvor rijeke Sane.

U selu Gornja Pecka je prije nekoliko godina iznikao odličan Visitor centar koji radi na unapređenju turizma ovog kraja, a pejzaži koje ćeš tamo zateći su fantastični. Pripremi udobne cipele i napravi malo dužu šetnju od Visitor centra do izvora rijeke Sane, uživajući usput u pogledu na pašnjake, brda i stare kamene kuće. Vjerovatno ćeš sresti i ljubazne mještane od kojih možeš saznati nešto više o ovim predjelima.

Izvori rijeke Sane su pod zaštitom države i proglašeni su za Spomenik prirode, što je dovoljan dokaz njihove ljepote i značaja. Uz dobro društvo, zanimljiv razgovor, termos bocu u kojoj ćeš ponijeti omiljeni topli napitak i uživanje u prirodnim ljepotama, savršen prvi dan u godini je zagarantovan. Staze su obilježene tako da nema straha od lutanja.

Rijeka Sana na jednom mjestu izvire iz pećine, i to je vjerovatno njen najljepši izvor – od tri koliko ih ima ova rijeka. Zbog klizavog terena je potreban oprez prilikom prilaska, ali su prizor i fotografije fantastični. Sana je kristalno čista, brza, hladna i njen šum opušta nerve i podsjeća nas na to koliko je voda bitan elemenat u našem životu i koliko je priroda silna.

Pročitaj

Povratak na polazište, u Visitor centar Pecka, iskoristi za upoznavanje sa njihovom ponudom i obavezno se vrati u proljeće kada ćeš moći uživati u dodatnim aktivnostima ovog izletišta.

Ono što je važno napomenuti je da u prirodu treba da odlazimo kao u svoju kuću, da treba da poštujemo biljni i životinjski svijet i da ne treba da ostavljamo iza sebe ništa osim otisaka stopala. U 2023. posveti više pažnje prirodi i iskoristi sve blagodati koje nam Majka Priroda pruža, a kojih često nismo svjesni.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum