Trenutno čitaš
Umrla je modna dizajnerka i aktivistkinja Vivienne Westwood

Umrla je modna dizajnerka i aktivistkinja Vivienne Westwood

L'Occitane
L'Occitane

Poznata modna dizajnerka, Vivienne Westwood umrla je u četvrtak u svom domu u Londonu, u 81. godini života. Westwood je bila poznata po svom buntovništvu, aktivizmu i nepoštovanju establišmenta. 

umrla vivienne westwood
Foto: Getty Images

Karijeru je započela 70-ih godina prošlog vijeka i svjetsku slavu stekla radeći protestne majice sa porukama, a njeni modeli su nerijetko nosili i transparente na pisti. Njegovala je punk stil, a oblačila je i svjetski poznati bend Sex Pistols. Borila se protiv klimatskih promjena i za socijalnu pravdu. Njen poseban modni izražaj i aktivizam su oduvijek privlačili veliku pažnju javnosti,a njena moda je uvijek imala priču – ponekad političku. Modu je, kako je jedne prilike rekla, koristila kako bi uništila riječ konformizam, a imala je i nadimak “Kraljica ekstrema”.

umrla vivienne westwood
Foto: Tom Jamieson for The New York Times

Posljednjih godina se posebno isticala izradom vjenčanica, a jedna od najzapaženijih je sigurno vjenčanica Carrie Bradshaw u filmu “Seks i grad”.

Od kraljice Elizabete II je, zbog svojih zasluga, dobila vitešku titulu dame.

Fondacija Vivienne, neprofitna kompanija, koju su osnovali Westwood, njeni sinovi i unuka krajem 2022., službeno će početi sa radom sljedeće godine. Prema njenim predstavnicima, to će “odati počast, zaštititi i nastaviti naslijeđe Vivienneinog života, dizajna i aktivizma”.

Nakon smrti “neosporne kraljice britanske mode” mnogi joj odaju počast. Umrla je “u miru i okružena svojom porodicom” u Londonu, navodi se u saopštenju njene modne kuće.

Kolega dizajner Marc Jacobs rekao je da mu je “slomljeno srce” i da ona “nikada nije propustila da iznenadi i šokira”. Odajući počast njenom životu i radu, on je na Instagramu napisao: “Učinila si to prva. Uvijek. Nevjerovatan stil sa briljantnom i značajnom supstancom. “Nastavljam da učim iz tvojih riječi i svih tvojih izvanrednih kreacija.”

Nakon objave, njen suprug i kreativni partner Andreas Kronthaler rekao je: „Nastaviću s Vivienne u svom srcu. “Radili smo zajedno do kraja i dala mi je mnogo stvari s kojima bih mogao nastaviti.”

Getty Images

Odajući počast Westwood, modna dizajnerka i Spice Girl Victoria Beckham rekla je: “Tako sam tužna što saznajem za smrt legendarne dizajnerice i aktivistice Dame Vivienne Westwood.”

Pjevač Boy George, koji je prvi put upoznao Westwooda početkom 1980-ih, nazvao ju je “sjajnom i inspirativnom” i “bez sumnje… neprikosnovenom kraljicom britanske mode”.

Pročitaj

Glumica Kim Catrall opisala ju je na Instagramu kao “pravu genijalku koja nikada nije izgubila svoj sjevernjački duh”, podijelivši priču o Westwoodovoj “velikodušnosti i ljubaznosti” – kreirala je tri haljine za zvijezdu Sex and the City u tri dana kako bi mogla prisustvovati premijerama filma, nakon što su tuđi dizajni bili neprikladni.

Getty Images

Supermodel Claudia Schiffer napisala je da će njen “jedinstveni glas biti nezamjenjiv i da će joj nedostajati”, dok je pjevač Billy Idol – koji je stekao slavu na londonskoj punk muzičkoj sceni – tvitovao: “RIP, trebaće mi malo da ovo shvatim…”.

Muzej Viktorije i Alberta, u kojem se nalaze neka od njenih djela, opisao je Westwood kao “pravu revolucionarnu i buntovnu silu u modi”.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum