Trenutno čitaš
Savjeti veterinara – Petarde ostavljaju opasne posljedice po kućne ljubimce

Savjeti veterinara – Petarde ostavljaju opasne posljedice po kućne ljubimce

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Posljedice koje na životinje ostavljaju glasne eksplozije, strani zvukovi i miris paljevine izazvane upotrebom pirotehničkih sredstva i petardi su trajne i nažalost ponekad i fatalne za njih.

Kod mačaka i pasa, na primjer, čulo sluha je i do 10 000 puta razvijenije od ljudskog, tako da su oni mnogo osjetljiviji na iznenadne i intenzivne jake zvukove, koji im izazivaju veliki stres, panični napad i strah. Doktor veterinarske medicine, Mirko Ćelić, objasnio nam je kako pirotehnička sredstva utiču na mentalno i fizičko zdravlje životinja i na koji način ih zaštiti.

Foto: Facebook/Mirko Ćelić

” Strah koji doživljavaju psi i mačke zbog upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava ima devastirajuće efekte na njihovo zdravlje i dobrobit. Slučajevi koje viđamo po ordinacijama upravo izgledaju kao iz najgorih noćnih mora. Fiziološka reakcija koju proživljavaju psi tokom prazničnog slavlja ima enorman uticaj za zdravlje životinja, u negativnom smislu “, navodi Mirko.

Pitali smo Mirka da nam kaže nešto više o strahu koji životinje doživljavaju upotrebom pirotehničkih sredstava. “Ovaj strah definišemo kao takozvane zvučne fobije, koje se javljaju kao ekstremni, uporni strah uzrokovan zvučnim podražajima poput grmljavine, eksplozije pirotehničkih sredstava ili pucnja. Simptomi koji prate ove fobije su isto tako ekstremni – vlasnik će primjetiti u početku određenu vrstu nelagode kod svog ljubimca: psi se najčešće tresu, imaju zgrčene mišiće, pokušavaju da nađu adekvatno mjesto za sakrivanje. Neki će bježati prema svom vlasniku, drugi će bježati prema kući”.

Ono što Mirko svim vlasnicima pasa savjetuje dok traje praznično “veselje” jeste da pas obavezno bude na povodcu, čipovan, a idealno i označen brojem telefona vlasnika.

Pročitaj

Foto: Ultra magazin

” Strah kroz koji prolaze naši ljubimci ima i značajne posljedice na njihov organizam – ovaj uticaj nekada može biti ekstreman i za posljedicu imati fatalan ishod, pogotovo za starije i bolesne pse. Ovo je nešto što bi svi oni nesmotreni ljudi koji se igraju petardama trebalo da imaju na umu”, poručije Mirko.

Dobili smo i detaljno objašnjenje za kojim metodama vlasnici ljubimaca u posljednje vrijeme najčešće posežu. “U današnje vrijeme veliki broj vlasnika se odlučuje za proizvodima farmaceutske industrije ne bi li ublažili strah kod svojih voljenih ljubimaca. U ovim situacijama veterinari daju medikamente iz skupine sedativa, naročito često benzodiazepine. Ono o čemu treba razmišljati jesu doze lijekova koji se daju i nikako ih ljubimcima ne davati bez konsultacije sa veterinarom. Budući da generalno veterinari na našim prostorima nerado prepisuju psihoaktivne supstance, nerijetko se dešava nesklad između tjelesne težine životinje i željene doze lijeka. Ako je ipak zajedno sa veterinarom donesena odluka o primjeni lijekova za smirenje, bilo bi dobro da se u početnim fazama terapije daju u minimalnim dozama da ne bi došlo do negativne reakcije na primjenu ovih lijekova”.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum