Trenutno čitaš
Veterinari otkrivaju pet najvećih opasnosti za kućne ljubimce tokom praznične sezone

Veterinari otkrivaju pet najvećih opasnosti za kućne ljubimce tokom praznične sezone

Jysk
Jysk

Tokom prazničnih dana dok uživamo u dekorisanju doma i svakom kutku pridajemo poseban značaj pri dekoraciji važno je obratiti pažnju šta je to što kućnim ljubimcima može nanijeti štetu i biti opasno za njih.

Nekoliko stručnjaka i veterinara naveli su listu potencijalnih opasnosti za kućne ljubimce što će itekako biti korisno za sve vlasnike ljubimaca.

Foto: pawtracks.com

Ukrasna drvca

Možda izgleda kao sladak TikTok video kućnih ljubimaca koji skaču na ukrasno drvce i jelku, ali to zapravo može biti veoma opasno za njih. Neke ljubimce privlači miris, svjetla ili ukrasi, pa je potrebno da zaštitimo ljubimce od njih samih i poštedimo ih skokova na jelke čemu su posebno sklone mačke, ako su pod stresom zbog buke u kući ili gužve na koju inače nisu navikle.

Postavljanje folije ili kora od citrusa oko debla u podnožje jelke može uticati na to da se mačke drže podalje od njih. Opcija je i postavljanje ograde za kućne ljubimce oko ukrasnog drvceta i idealno rješenje, ako želiš sačuvati poklone ispod njega.

Foto: pawtracks.com

Imela

Nažalost, mnoge praznične biljke su otrovne za naše četveronožne prijatelje. Imela, ljiljani i borove iglice mogu uzrokovati komplikacije – od uznemirenog želuca do fatalne reakcije. Ove biljke treba držati podalje i izvan dohvata kućnih ljubimaca.

Foto: pawtracks.com

Tinsel

Ovaj prekrasni ukrasni dodatak izgleda potpuno bezopasno, ali može itekako naštetiti kućnim ljubimcima. Ljubimci mogu da progutaju dio blještavog ukrasa ili šljokice, pa je potrebno obaviti testove ili rendgenske snimake, jer u nekim slučajevima je potrebna i operacija.

Pročitaj

Foto: pawtracks.com

Božićna zvijezda

Božićna zvijezda takođe može uzrokovati probleme sa želucem kod mnogih kućnih ljubimaca. Štetne su za pse i mačke, pa je najbolje držati ih van njihovog domašaja. Ako se desi da kućni ljubimac pojede ovu biljku pojaviće se simptomi kao što su slinjenje, povraćanje ili dijareja. Takođe, ako mliječni sok biljke dođe u kontakt s kožom ili očima ljubimca, može izazvati iritaciju kože, uključujući crvenilo, oticanje i svrab.

Foto: pawtracks.com

Praznična večera

Svi se potrudimo da napravimo novogodišnju ili božićnu gozbu upotpunjenu desertom i odjedonom primjetimo da ga nema na stolu. Sigurni smo da je svim vlasnicima kućnih ljubimaca ova priča poznata, a najčešće to završi hitnom posjetom veterinaru. Osim slatkiša, grožđe, kofein, luk i bijeli luk takođe mogu uzrokovati probleme kućnim ljubimcima.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum