Trenutno čitaš
Veganski omlet od slanutka sa pečurkama, špinatom i paradajzom

Veganski omlet od slanutka sa pečurkama, špinatom i paradajzom

Savršena ideja za doručak, koja će zagolicati nepca. Brašno od slanutka ovom biljnom omletu, daje orašast ukus i blago slatkastu teksturu. Izuzetno ukusan obrok, a veoma jednostavan za pripremu gotov za samo par minuta.

Photo by Tom McCorkle for The Washington Post; food styling by Gina Nistico for The Washington Post

 

Satojci za punjenje:

1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja

250 grama nasjeckanih gljiva

100 grama spanaća

100 grama cherry ili grape paradajza, prepolovljena

1/4 kašičice sitne soli, plus još po ukusu

1/4 kašičice sveže mljevenog crnog bibera, plus još po ukusu

 

Sastojci za omlet:

1 šolja plus 2 supene kašike brašna od slanutka

2 kašike nutritivnog kvasca

1/4 kašičice sitne soli, plus još po ukusu

1/4 kašičice mljevene kurkume

1/4 kašičice bijelog luka u prahu

1/4 kašičice sode bikarbone

3/4 šolje ovsenog mlijeka, bademovog mlijeka ili drugog nezaslađenog mlijeka na biljnoj bazi

2 kašičice jabukovog sirćeta

1 kašika suncokretovog ulja ili nekog drugog neutralnog ulja

Pročitaj

2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna i/ili kopra (po želji)

 

Uputstvo za pripremu:

Prvo napravi fil! U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrijati ulje dok ne zablista. Dodati pečurke i propržiti ih, povremeno miješajući, dok ne porumene, oko 5 minuta. Dodati spanać i paradajz i pržiti, miješajući, dok spanać potpuno ne uvene. Zatim dodati so i biber, pa skloniti sa vatre i prebaciti smjesu u adekvatnu činiju.

U većoj posudi umutiti brašno od slanutka, nutritivni kvasac, so, kurkumu, bijeli luk u prahu i sodu bikarbonu. U čaši sa grlićem pomiješati biljno mlijeko i sirće i polako sipati u činiju sa mješavinom slanutkovog brašna, neprestano miješajući, dok se ne dobije glatka smjesa. Po želji dodati još začina.

U tiganju na srednjoj vatri zagrijati biljno ulje dok ne zablista. Sipati polovinu tijesta i prekriti dno tiganja. Peći dok omlet ne počne izgledati smeđe i hrskavo na dnu s puno malih rupa na površini, oko 2 minute. Dodati polovinu fila na jednu stranu omleta, pa drugu stranu omleta preklopiti preko fila.

Isključiti vatru, pokriti tiganj poklopcem i ostaviti da se omlet pari 5 minuta. Prebaciti omlet na tanjir i ponoviti postupak sa preostalim tijestom, po potrebi dodati još ulja.

Posuti peršunom i poslužiti toplo jelo. Uživaj!

Izvor: washingtonpost.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum