Trenutno čitaš
Valentino na granici između couture univerzuma i klupske scene

Valentino na granici između couture univerzuma i klupske scene

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Valentino je predstavio svoju Haute Couture kolekciju za proljeće ljeto 2023. u nečemu što je izgledalo kao underground klub. Gosti su bili željni da vide šta će Pjerpaolo Piccioli sljedeće smisliti.

Smješten u Bridge Clubu na mostu Pont Alexandre III, događaj je privukao publiku koja se okupila da vidi koje slavne ličnosti prisustvuju reviji. Spuštajući se stepenicama do nivoa rijeke Sene, zvijezde i influenseri zastali su na crvenom tepihu kako bi se fotografisali prije nego što su ušli u mračni prostor. Sjedeći prvi red bio je zvjezdani sastav koji je uključivao Anne Hathaway, Dove Cameron, Sofiu Carson, Sama Smitha, Doju Cat, Charli XCX, slavnog stilistu Lawa Roacha, režisera Elvisa Baz Luhrmanna i njegovu suprugu, producenticu i dizajnericu kostima i produkcije Catherine Martin.

Rosie Huntington-Whiteley, Anne Hathaway, Doja Cat, Sofia Carson

Reviju su nosili poznati modeli Anok Yai, prvi sudanski model koji je otvorio Pradinu reviju 2018. (Naomi Campbell je bila jedina crna manekenka koja je to ranije učinila) i Adut Akech, koja se pojavila na vizuelnom albumu Beyonce – Black Is King.

Filippo Fior / Gorunway.com

Naprosto, kolekcija je fino prešla granicu između dva vrlo različita svijeta: couture univerzuma i klupske scene – otuda i lokacija revije. Piccioli vjeruje da je moguće spojiti to dvoje. “Njihove zajedničke vrijednosti: međusobne geste ekstravagancije, poimanje odjeće kao alata za transformaciju, stvaranje istinskog ja, dihotomni, ali dvostruki vokabular prikaza i otkrića, postojanost kroz život”.

Filippo Fior / Gorunway.com

Od upotrebe voluminoznih silueta do vitkih, i svega između, kreativni direktor je pokazao kontrast između vrlo strukturiranog svijeta i opuštene domene. Bilo je volanskih nabora koji daju arhitekturu tijelu i reinterpretiranih tačkica. Poigrao se i detaljima, koristeći nojevo perje, drapiranje, vez i mašne u kolekciji obilježenoj osobnošću, emocijom i osjećajem zadovoljstva.

Pročitaj

Filippo Fior / Gorunway.com

Na njegovoj inspirativnoj tabli bile su fotografije klubova iz 1980-ih, u rasponu od Studija 54 do londonskog New Romantic Blitz Cluba, Club For Heroes one nighter i Taboo, čiji je domaćin bio čuveni umjetnik performansa Leigh Bowery. „Razmišljanje o inkluzivnosti kao o dobrodošlici ljudima onakvima kakvi jesu i kakvi žele biti. Dakle, poziv je da budete slobodni da budete ono što želite, pomiješani s kodovima gospodina Valentina iz 80-ih,” kaže Piccioli.

Ipak, formalnosti visoke mode su na neki način ispoštovane – Valentinova noćna stvorenja nisu predstavljena kao divlja gomila plesača, već kao modeli koji šetaju pistom, a standardi visoke mode su očuvani. Ono što je proizašlo iz mraka bile su blještavila boja (Valentinov izuzetno popularan Pink PP, koji nosi noć u balskim haljinama, kaputima, tajicama od likre), tamne pariške seksi crne prozirne haljine donjeg rublja i mnoge varijante strateškog izlaganja tijela.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum