Trenutno čitaš
Valentin Delluc odvozio „zračni slalom“ u čarobnoj Kapadokiji

Valentin Delluc odvozio „zračni slalom“ u čarobnoj Kapadokiji

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Jedan od najboljih svjetskih speedflyera, Francuz Valentin Delluc, nedavno je obavio spektakularan let u čuvenoj istorijskoj regiji u Turskoj, koristeći neobične kamene formacije i balone na vrući vazduh kao kapije u svom zračnom slalomu, te izvodeći nevjerovatne trikove u ovom prekrasnom krajoliku.

Valentin Delluc of France poses for a portrait during the Fairy Flight in Cappadocia, Turkey on September 1, 2022. // Samo Vidic / Red Bull Content Pool

U svom novom projektu pod nazivom „Fairy Flight“ (vilinski let), Delluc je iskočio iz balona na vrući vazduh na visini od 2600 metara i obavio nesvakidašnji let, vozeći „zračni slalom“ između neobičnih visokih kamenih formacija poznatih kao „vilinski dimnjaci“ i desetina balona na vrući zrak. Projekat mu je takođe omogućio da isproba neke nove, do sada neviđene trikove.

Od litica tvrđave Uçhisar do vrhova „vilinskih dimnjaka“, stopalima dotičući zidove, stijene i balone, Delluc je uživao u nesvakidašnjem letu na jednom od najčudesnijih mjesta u Turskoj – Kapadokiji.

Valentin Delluc performs during the Fairy Flight shooting in Nevsehir, Turkey on September 1, 2022 // Mahmut Cinci / Red Bull Content Pool

„Let je bio drugačiji od onoga na što sam navikao. Ovakvi letovi zahtijevaju više tehnike. O svemu sam morao misliti veoma brzo i u kratkom vremenu, i morao sam kontrolisati svoju energiju. Uslovi su takođe bili veoma drugačiji. Ali ovo iskustvo mi se jako svidjelo. Pogled na Kapadokiju iz zraka je nevjerovatan. Ovo je krajolik kakav ne možete vidjeti nigdje drugo na svijetu“, otkrio je 30-godišnjak.

Delluc i njegov tim su se u ograničenom vremenu morali nositi sa mnogim faktorima, kao što su prirodni uslovi i logistika.

Valentin Delluc performs during the Fairy Flight shooting in Nevsehir, Turkey on September 1, 2022 // Nuri Yılmazer / Red Bull Content Pool

Najteži aspekt projekta bio je vjetar. Svaki dan je bio nova avantura, jer nismo mogli znati kakav će vjetar biti i hoće li Val moći letjeti. Imali smo svega par prilika za snimanje, i postojao je pritisak. Morali smo napraviti dobre snimke iz prve. Često smo bili spremni za snimanje i satima čekali bolje uslove. Ponekad smo se vraćali u hotel ne snimivši ništa. Ali čak i ako smo svakog jutra morali ustajati u 5 sati, kada vidite sve te balone u vazduhu, taj pejzaž – jednostavno je prelijepo. Pretočiti ovaj projekt u stvarnost i boraviti u Kapadokiji bilo je fantastično“, objasnio je Etienne Merel, direktor projekta.

Valentin Delluc performs during the Fairy Flight shooting in Nevsehir, Turkey on September 1, 2022 // Nuri Yılmazer / Red Bull Content Pool

Ovo niko ranije nije učinio. Situacija se vrlo brzo iz dobre mogla pretvoriti u lošu, jer vjetar je gore na visini bio veoma jak i krila su mi se mogla skupiti. Zato sam za ovaj projekat imao specijalni rezervni sistem sa padobranom i mogućnošću odvajanja od njega. Dakle, bilo je sigurnosne opreme, ali ipak je bilo nevjerovatno. Bilo je ovo uzbudljivo iskustvo“, rekao je Delluc, objašnjavajući šta se dešavalo nakon što je iskočio iz balona.

Delluc je poznat i po projektu „Moonline“ (2017), u kojem svijetlećim paragliderom obasjava noćno nebo u Alpama, te videu „From Avoriaz with Love“ (2021), u kojem je napušteno skijaško odmaralište u Francuskoj pretvorio u vlastito igralište.

Valentin Delluc of France performs during the Fairy Flight in Cappadocia, Turkey on September 1, 2022. // Samo Vidic / Red Bull Content Pool // SI202209300415 // Usage for editorial use only //

Karijeru je započeo freestyle skijanjem i paraglidingom, prije nego je odlučio da kombinuje to dvoje i ubrzo postao jedan od najboljih na svijetu, te dominirao na Speedriding Touru 2014. godine.

Pročitaj

Speedflying je kombinacija paraglidinga i padobranstva, koja za cilj ima uzbudljiv i brz let, često tik uz obronke i padine planine ili brda. Kao što se može vidjeti u videu „Fairy Flight“, speedflying se kao disciplina razlikuje od speedridinga: u speedflyingu se odraz izvodi stopalima, dok je speedriding zimski sport koji uključuje skije.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum