Trenutno čitaš
Upoznaj Zaru – najmlađu ženu koja je samostalno preletjela svijet

Upoznaj Zaru – najmlađu ženu koja je samostalno preletjela svijet

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Mnoge mlade djevojke sanjaju o tome šta žele postati kada odrastu, ali rijetko se smatra da je pilotkinja na vrhu liste. Ali 19-godišnja Zara Rutherford mijenja status quo i pokazuje svijetu da, kada je u pitanju potjera za svojim snovima, čak ni nebo nije granica.

žena koja je preletjela svijet
Foto: fly.zolo/ Instagram

Odvažna tinejdžerka pilotkinja, upravo je oborila dva svjetska rekorda postavši najmlađa pilotkinja, koja je obavila solo let oko svijeta i prva žena koja je preletjela svijet u mikrolakom avionu. Štaviše, ona je i prva belgijanka, koja je obletjela svijet potpuno bez pratnje.

Britansko – belgijska pilotkinja započela je svoje putovanje u Belgiji 18. avgusta 2021. godine, obilježavajući rutu kroz Veliku Britaniju, Island, Grenland, Kanadu, SAD i Latinsku Ameriku, prije nego što se vratila na sjever preko Aljaske. Odatle je letjela kroz Rusiju, Koreju, Indoneziju, Indiju, Bliski istok i Evropu, prije nego što je još jednom sletjela u Belgiju 20. januara 2022.

Svojim dolaskom, oborila je prethodni rekord koji je držala Shaesta Waiz – amerikanka, koja je imala 30 godina, kada je 2017. godine obavila vlastiti solo let oko svijeta. A Zara Rutherford se čak posebno zaustavila, kako bi upoznala svoju prethodnicu na Floridi tokom leta iznad SAD-a. Sada, sa samo 19 godina, mlada pilotkinja je smanjila rodnu i razliku u godinama od 12 mjeseci između nje i trenutnog najmlađeg muškog rekordera, Travisa Ludlowa, koji je imao 18 godina kada je završio solo let u julu 2021.

Iako se Zara Rutherford trijumfalno vratila, njeno putovanje nije išlo baš po planu. Njen ultralaki avion Shark Aero visokih performansi bio je dobro opremljen za taj zadatak i posebno pripremljen i modifikovan za tako dugo putovanje. Međutim, postojalo je nekoliko drugih faktora van kontrole mlade pilotkinje koji su, kako je mislila, tromjesečno putovanje, produžili u skoro šestomjesečnu odiseju.

Bila je usporena jednomjesečnim kašnjenjima na Aljasci i Rusiji zbog vremenskih prilika, kao i problemima s vizama, što je pomjerilo njen raspored za osam sedmica. Takođe je bila primorana, da izvrši neplanirano slijetanje u Redding u Kaliforniji, zbog slabe vidljivosti kao posljedice obližnjih šumskih požara u Sijetlu. Pored tih dosadnih neuspjeha, kasnije joj je odbijena dozvola da preleti Kinu.

Ali nijedna od tih prepreka nije odvratila Rutherford da ostvari svoj san. Zapravo, ona te nezgode čak i ne smatra među najtežim dijelovima putovanja. „Rekla bih da je najteži dio definitivno bilo letenje iznad Sibira – bilo je izuzetno hladno. Na tlu je bilo minus 35 stepeni Celzijusa”, rekla je Zara Rutherford tokom konferencije za novinare. „Da se motor ugasio, bila bih nekoliko sati udaljena od spašavanja i ne znam koliko dugo bih mogla preživjeti.”

Ipak, za mladu pilotkinju, najvažniji dio njenog nastojanja bio je da stvori veću vidljivost za žene u avijaciji. Prema statistikama Međunarodnog društva žena pilota (ISA), samo 5,1% pilota u svijetu su žene. „5% je tako mali broj, s obzirom na to da je to karijera u kojoj ste u osnovi plaćeni da putujete po svijetu – očigledno je to posao, ali to je nevjerovatna karijera sa nevjerovatnim mogućnostima“, kaže Zara Rutherford.

Iskoristila je svoj rekordni let kao priliku da podrži dobrotvorne organizacije, koje podržavaju žene i djevojke koje ulaze u STEM polja, uključujući Girls Who Code i Dreams Soar – neprofitnu organizaciju, koju je pokrenuo Waiz. Budući da je i sama rođena u porodici avijatičara, Zara Rutherford je od svoje 14. godine učila letjeti i sanja da će jednog dana postati astronautkinja. Ali za sada se nada da će njeno sopstveno amblematično putovanje oko svijeta, inspirisati više žena i mladih djevojaka da razmisle o karijeri u avijaciji.

„Lako je reći, ali samo napred,“ podstiče Rutherford. „Ako ne pokušaš da vidiš koliko visoko možeš da letiš, onda nikada nećeš saznati.”

Izvor: mymodernmet.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum