Trenutno čitaš
Umro je italijanski dizajner Roberto Cavalli

Umro je italijanski dizajner Roberto Cavalli

Afrodita - Cherry Blossom
Afrodita - Cherry Blossom

Umro je Roberto Cavalli, talijanski modni dizajner koji je slavio glamur i eksces, šaljući manekenke niz pistu i glumice na crvene tepihe u haljinama s leopard printom, draguljima ukrašenim farmerkama, satenskim korzetima i drugoj neopisivo blistavoj odjeći. Imao je 83 godine.

Njegova kompanija objavila je smrt na Instagramu, ali nije saopštila detalje.

Pinterest

Stil s potpisom Cavallija – “molto sexy, molto animal print i molto, molto Italiano”, kako je to jednom opisao britanski list The Independent – ostao je suštinski nepromijenjen tokom njegove duge karijere. Ali vješto je iznova osmislio svoju odjeću za različite epohe, uživajući u nekoliko renesansi i gradeći globalni lifestyle brend u tom procesu.

Tokom 1970-ih, Cavalli je dizajnirao je jakne, farmerke i mini haljine napravljene od patchwork teksasa, prodajući svoje luksuzne hipi haljine u butiku u St. Tropezu, na francuskoj rivijeri, glumicama poput Brigitte Bardot i Sophia Loren.

U naredne dvije decenije ostao je uglavnom nepoznat izvan Evrope. Zatim, 1990-ih, ponovo je osmislio luksuzni teksas, prvo sa pjeskarenim izgledom, a zatim, kao inventar, stavljajući Lycru u farmerke kako bi pristajale ljepše i seksipilnije. Kada je manekenka Naomi Campbell nosila par na reviji na pisti 1993. godine, rastezljive farmerke postale su veliki trend.

Prije tog proboja, posao Cavallija je propadao i on je razmišljao o zatvaranju svoje fabrike. Ali od sredine ’90-ih pa nadalje, bio je jedno od najvećih imena u modi, sa trgovinama širom svijeta, obožavateljima slavnih ličnosti poput Lennyja Kravitza i Cindy Crawford i licencama za sve, od nakita, parfema i sunčanih naočala do kućnog pribora i Votka robne marke Roberto Cavalli, koja je došla upakovana u bocu prekrivenu zmijskom kožom.

Odjeća Roberta Cavallija koja privlači pažnju i otkriva tijelo nije bila za introverte. Niti je njegov brend bio intelektualan. Umjesto toga, Roberto Cavalli je igrao na zabavnu, blistavu, hedonističku stranu mode. Odjeća Cavallija je privukla pažnju.

Cavalli je obukao i prave pop zvijezde. Među njima su bile Jennifer Lopez, Beyoncé, Christina Aguilera, Shakira i Spice Girls, za koje je dizajnirao odjeću za njihovu ponovnu turneju 2007. godine.

Ali dok je Roberto Cavalli bio pametan marketinški stručnjak koji je stvorio auru luksuza oko svog brenda i svoje ličnosti, on je takođe bio i majstor koji je izmislio nove načine printa, bojenja i manipulacije tkaninama. I miješao je materijale, boje, uzorke i printove sa zavidnim štihom.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum