Trenutno čitaš
Umjetnica Bojana Tepić: Kada izađemo iz svoje zone komfora uvidimo ko smo u suštini

Umjetnica Bojana Tepić: Kada izađemo iz svoje zone komfora uvidimo ko smo u suštini

Kreativna mlada dama, Bojana Tepć je svoju slobodu i način izražavanja svojih emocija i misli pronašla u apstraktnom slikarstvu, koje je ne samo njen hobi nego i velika ljubav i strast. Osim ljubavi koju gaji za slikarstvo Bojanina velika “zanimacija” su sanjarenje, avantura, priroda i putovanja. Iz želje da spozna svoje emocije i sebe samu, Bojana se prije tri godine upustila u slikarske vode i svoje najdublje osjećaje i doživljaje počela je prenositi na platno, a to je njen život učinilo sadržajnijim i ljepšim, te proširio lične vidike i saznanja. 

Foto: Bojana Tepić/Instagram

Strastvenu ljubav za umjetnošću Bojana je osjećala oduvijek, a ta ljubav traje i danas i vjerovatno neće nikad ni prestati. Trebalo joj je vremena da spozna svoj talenat i kako kaže hrabrosti da ga prenese na platno. Vodeći se svojim instiktom i idući putem srca Bojana je uz nesebičnu podršku bliskih ljudi počela svoje misli i emocije da izražava kroz svoje slike. 

“Dvadeset sedma godina života je godina moje tranzicije. Stari kaput je vrištao za novim. Na prijedlog prijateljice počela sam da crtam i da se igram bojama. Tu sam osjetila da pripadam i tako kreću da se rađaju moji prvi radovi. Bila sam jako nesigurna, bilo je to sve čudno i ljudima oko mene jer ranije nisam slikala, pa i nisam imala pretjeranu podršku. Ali, uvijek se nađe neko ko je vjetar u leđa i ko bezuslovno vjeruje u sve što radimo pa tako je bilo i u mom slučaju. Moj partner je najviše vjerovao u mene i prvo platno i boje sam dobila od njega. Kroz neko vrijeme sam se ohrabrila i počela te boje da ‘bacam’ po platnu”.

Foto: Bojana Tepić/Instagram

Ljubav je jedan od glavnih sastojaka u Bojaninom stvaralaštvu, a umjetničkoj duši kao što je njena nije teško pronaći inspiraciju u bilo čemu. Međutim, ova mlada dama nam je otkrila odakle ona najčešće crpi inspiraciju i šta je to što njene radove čini posebnim, te nam je u nekoliko riječi opisala svoj umjetnički izražaj. 

“Svako od nas je posebna idividua za sebe i svako ima ono nešto po čemu se izdvaja i što ga čini posebnim. Isto tako svaki rad, svaka rođena slika, svaki umjetnički izražaj je unikatan na svoj način. Ja sam tek na početku svog stvaralaštva i dug je istraživački put ispred mene i još uvijek ne mogu reći šta je to što me izdvaja od drugih. Možda proces traženja nikad i ne prestaje. Što se tiče izvora moje inspiracije, najčistiji izvor su moje emocije i inspiraciju pronalazim duboko u sebi. Emocije su te koje me vode i uvijek idem putem srca, a moj umjetnički izražaj i moji radovi u sebi kriju tajnu, buđenje, život, slobodu, kompoziciju, dozu misterije koja jedino može izaći iz najdubljih dijelova duše i slojevitih emocija”.

Foto: Bojana Tepić/Instagram

Iako joj je slikarstvo oduvijek bila ljubav i skrivena strast, Bojana je tek prije tri godine počela aktivno da slika u čemu je spoznala slobodu i mogućnost da u svoje radove stavi i svoj lični pečat, a otkrila nam je da li ima posebne teme koje predstavlja u svojim radovima. 

“Još uvijek nemam konkretnu temu koju bih izdvojila kao posebnu i nešto što konkretno predstavljam u svojim radovima. Moje slike izdvaja sloboda koja je moj lični pečat i sve moje slike su nastale spontano bez ikakvog razmišljanja ili planiranja unaprijed. Kad imam platno ispred sebe i boje, moja mašta postaje neiscrpna. Apstrakcija je stil koji mi je blizak i koji sam izabrala za svoj umjetnički izražaj, a ona zahtjeva brze pokrete kista i četkice tako da u naletu inspiracije slika zna da bude gotova za 30 ili 45 minuta, dok neke opet zahtijevaju vrijeme i korekcije. Slika je za mene završena ukoliko izaziva emociju, jer kao što sam rekla uvijek me vodi unutrašnji osjećaj i glas”.

Foto: Bojana tepić/Instagram

Teškog srca nam je Bojana izdvojila i sliku koja joj je na određeni način najdraža i koju bi izdvojila kao posebnu među svojim radovima. 

Djevojka sa pola lica je moja omiljena i posebna slika. Za nju me vežu neraskidive i jake emocije. Posebna je po tome što sam je uradila ljevom rukom, koju sam prvi put tada upotrijebila za slikanje, jer inače sam dešnjak i jako sam ponosna na tu sliku. To je slika koja predstavlja ustvari djevojku/ženu koja tek treba da se oslobodi svih uvjerenja koja su joj nametnuta”.

Putovanja, avantura i otkrivanje novih mjesta su još jedna ljubav koju Bojana njeguje u sebi. Njeno iskustvo putnice je itekako bogato i prije svega inspirativno.

Pročitaj

“Obožavam da putujem i da istražujem nova mjesta. Ranije nisam mnogo putovala, ali kao što sam rekla ta moja 27. godina je bila godina potpune tranzicije mog života i otkrivanja. Zajedno sa mojim partnerom odlučila sam se, u godini mog otkrića, za put u Vijetnam. Tu smo proveli preko pola godine i Vijetnam je mjesto gdje je došlo do moje najveće spoznaje mene same. Imala sam priliku da često razgovaram sa Budda sveštenicima što mi je itekako pomoglo da otkrijem ustvari ko sam ja kada se skinu sva nametnuta pravila i uvjerenje. Uživala sam u njihovoj hrani i kulturi, njihovim poljima banane i riže… Oni su jako veseo narod i osjećala sam se da tu pripadam. Njihove prašume zaustavljaju dah i imaju posebnu magiju koja je uticala na mene. Često se sjetim boravka u Vijetnamu i moram priznati da mi jako nedostaje i budi nostalgična osjećanja u meni. Ono što sam ponijela sa svakog putovanja jeste spoznaja o svijetu i o meni samoj. Kada izađemo iz svoje zone komfora tada uvidimo ko smo u suštini, a šta je sve ono što su od  napravili”.

Foto: Bojana Tepić/Instagram

Vijetnam nije jedina zemlja koju je Bojana posjetila. Mnoga putovanja su iza nje, a mnoga su i ispred nje, jer otkrila nam je da svim srcem želi da posjeti Indiju i da se nada da će joj se taj san u skorije vrijeme ostvariti.

“Mnogo su me putovanja promjenila, mnogo sam radila na sebi kroz ta putovanja. Kada ostanemo sami bez prijatelja, bez poznatih lica i u stranoj državi, zapitamo se o mnogim životnim stvarima i želja za spoznajom ko smo mi ustvari ispod površine postaje prejaka i na njenom otkriću se itekao radi. Naravno nekada i nije bilo lako, ali svako putovane je bilo poučno i ispravno. S druge strane, moj partner je i u tome moja velika podrška, jer upravo me on ohrabrio da prođem put spoznaje i postanem sve ovo što sam sada”.

Inspirativna priča mlade žene koja je hrabro odlučila da pronađe sebe i živi svoju slobodu i ljubav je motivacija da se usudimo iskočiti ponekad iz zone komfora i raditi ono za čim nam srce žudi. A Bojana je svakako imala i poruku na kraju našeg razgovora za sve Ultra čitateljke i čitaoce.

“Budite ono što vi želite, a ne ono što se od vas očekuje da budete. Puno ljubavi i nježnosti prvo poklonite sebi, onda će je biti u izobilju i za druge”.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum